Followers

Friday, February 12, 2010

tips tido buat imsomnia

ahaks. bajet tak tajuk aku? aku mmg suke wat perkare2 bajet camni. by the way post ni mmg aku tuju buat rumet tercinte merangkap kembarku. sakinah husain. (bace lah blog die. blog die best! ade kat blog listku.)

bebalik kepade topik. aku akan pastikan blog aku takkan tekeluar dari topik spt tertera di atas. kali ni aku nak bagi tips2 yang bergune kepada mereke2 yang cemburu akan kelebihan aku yang mampu tido dlm beberape minit mahupun berberape saat. :P (sakinah n anis sile terase yer).

1. katil
pastikan katil anda selese tuk tido. campakkan segale2 bende2 yang x gune time tido. contoh. sepeket asam boi, sealbum vcd cetak rompak, dan ape2 yg anda rase x begune. oh yea pastikan katil anda ade cadar juge ade bantal dan selimut serta teddy bear bg org yg suke peluk2. :P mcm sy.

contoh teddy bear yang ade dipasaran. ;D
(scale ruler tiade skali dlm peckag
e pembelian k? )
2. pakaian.
pastikan pakaian yang anda pakai semase tidor adelah selesa dan menyerap peluh. mane lah tahu kot2 anda yg jenis berpeluh time tido, so kain baju tuh leh serap peluh anda n sekali gus menjadikan anda selese tuk tidor. so, bg pakaian sut cinapek amatlah disarankan. :D

*maaf tiade gambar bagi sut cinapek.harap maklum. T.T

3. doa.
oh yea. jgn lupe bace doa b4 tido. kalau ade mse lapang lagi. sebaik2nye bacelah surat al-fatihah, ayat kursi, mengucap 2 kalimah syahadah, dan ape2 surah yang anda rasekan seswai dibace sblom tido. :D

4. pejam mata.
bile anda sudah ade di atas katil anda. sile lah pejamkan mate. dan menenangkan fikiran anda. jgn pikir masalah2 anda @perkare2 lampau! sekirenye rumet anda mahu berborak ngn anda, tatkala anda sedang berada diatas katil, anda kene pastikan yang mate anda masih tertutop wpun anda sedang bercakap. ini akan mempercepatkan proses peniduran anda. (tutop je mate tu. rumet anda bukannye thu pun sbb da lights off :P)


mari memejam mate. ;D

5. stokin.
pemakaian stokin amatlah digalakkan time tido. bukan stakt nampak lebih comel. tetapi ia mampu membuatkan tido anda betambah lena. serta mampu mengelakkan daripada kekejangan di bahagian otot betis.

stokin belang2 feberetku. ;D
6. tido ikut waktu
tido mengikut waktu amat2lah disarankan oleh pakar2 perubatan. ahaks. (ku tibai je ;P) tp rasenye cam ye. sbb kasi mate n otak berehat secare konsisten. so esok pagi. otak n otot leh la bekerja dgn baek tuk menghadapi hari yang baru. ;P


hahah. demikian sahaje lah tips tido dariku. ku bukan lah doktor. ku bukan lah nurse mahupun dukun. ku hanye insan biase yang mempunyai kesenangan tuk tido. so, ku nak share skit info yang ku amalkan wat kowang. harap dpt lah info. but, if ade ku teslh info. sile lah betulkan. wink! k lah ku mahu berehat. ;D

5 comments:

joegrimjow said...

pejam mata lelama
hehe
tido r

ztsuhaily abdmalib said...

hahaha.
btul2. ;D kt ok jer bab tido nie. tp kalau bg mereke2 yg susah tido. mesti da penat da nak pejam mata. ;D

Sendra said...

kau ni memang jenis kuat tido kot weyh..kalau cam aku ni,memang k=jenis nocturnal,pakai stokin sampai peha pun,teddy bear saiz perempuan cantik pun tetap susah nak tido tw..heheh

sakinah husain said...

satu)terima kasih kerana mempromote blog saya. :D

dua)haha.terasa sangat weh.tak aciii!katil aku sauna.mmg lah susah tido :P

ztsuhaily abdmalib said...

sendra) maaflah kalau kau yg jenis mcm tuh. kalo yg mcm ni aku xde tips nye. tp aku cdgkan kau jumpe mane dukun2 yg best. yg bole rawat kau. :P

kinah.
1)same2 aku suke promot blog kenkawan. :D

2) hahaha aku peli skit je tuh. hehe. nnti aku peli lagik.