Followers

Saturday, June 19, 2010

rumah kecil ini syurgaku

hampir 3 tahun ku jauh dari rumah kecilku. hurm. sedih meninggalkan rumah kecil itu. rumah kecil itu terlampau banyak kenangan. kenangan yang tak mungkin dilupakan. hurm. :(

rumah itu tidak lah secantik istana. tidak lah sebesar padang bola. tapi cukuplah untuk memuatkan ku, abang-abang, ibu dan ayah. tapi rumah ini adelah titik peluh ayah sendiri. titik peluh ayah membeli rumah ini.

kawasan rumah ini strategik sangat! dekat ngn kuala lumpur, kajang, serdang, bandar tun razak. oh mmg sangat dikelilingi ngn bandar besar! ku sayang rumah ini. banyak kenangan yang ade dalam rumah ini.

dulu, mase duk rumah ini. masing2 ade tugas masing. setiap weekend sume kene buat kerja yang diberikan. oh itu sangat meriah! aku rindukannye.

aku membesar di rumah ini. membesar sampai ke sekolah menengah. mase sekolah menengah aku telah dberikan tugas oleh ibu. setiap hari masak nasi, basuh dan sidai baju, siram pokok, jaga kucing.sapu rumah, halaman rumah! walaupun mase tuh kecik lagi and tak suke disuruh buat kerja tuh. buat pun pakse rela je. tapi aku rindukannye! kalau weekend plak. ibu ajak pergi pasar, beli breakfast, sayur, ikan, and sume2lah. lepas gi pasar, breakfast satu family. lepas tu kene basuh lantai parking, lantai balkoni. bestttt! sbb main air! and sabun! oh aku mmg rindukannye!

tapi antara banyak2 memori yang ade. aku paling rindukan tidur sebilik bersama ayah, ibu . walaupun ketika itu umurku dah cecah 16-17 tahun! oh sememangnye anak ayah! :(

ade juga pengalaman independent macam buka puase sendirian bersama abg tanpe ibu dan ayah. mase tuh ayah kerja melaka, ibu pula kene balik naek bus. bus mmg lembap! so, aku n abang2 beli fud dekat bazar. berbekalkan duet rm 10 ibu bagi tuk buke 3 orang. kami beli roti john. sbb nak jimat! air buat sendiri di rumah! mase nak buke tuh. hanye Allah je lah yang tahu betape runsingnye hati memikirkan ibu. ibu dah sampai mane? ibu buke ape? mcm mane kalau ade accident? nak buke pun tak senang. tp itulah memori indahku!

oh. ade juge saat aku ngn ayah bergadoh. huhu anak ayah. aku dan ayah. ade perangai yang sebijik. due- suke bercakap. suke debate! huhu. sekali ku and ayah debate. sampai ayah marah lah. :( balik2. aku nangis dalam bilik. esoknye ibu suruh mintak maaf ngan ayah. lepas mintak maaf kene lecture ngan ayah. huhu rindunye kene lecture ngan ayah! ayah mmg salu bagi ceramah kat majlis2. and ayah suke bg ceramah and lecture dalam keta. sbb sume kene dengar. nak tak nak kene dengar. hurm. macam2 yang ayah pesan. ayah suruh study elok2. jangan smoke. jage tingkah laku. kene sayang ibu and ayah. alhamdulillah. kami adik beradik ikut cakap ayah. x smoke! :)

sekarang. sume ini jadi memori jer. ayah and along ade beli rumah baru di bukit mahkota. semenjak ayah takde. along ajak ikut pindah rumah baru. so rumah kecil ini. ditinggalkan. tanpe penghuni. walaupun rumah kecil ini retak sane sini. tapi memori yang ade di rumah ini takkan retak! :)

ni jelah gambar rumah kecilku yang ada dalam simpananku.




notakakiku: nnti dah keje, ku nak baiki rumah ini. sbb rumah kecil ini, milik ayah dan syurgaku! :) ayah, selamat hari ayah!

Monday, June 14, 2010

jawatan kosong buat anda!

anda mencari kerja? sudah puas menganggur? sudah penat naik turun tangga mencari kerja? ini ade jawatan kosong buat anda! semoga anda berminat! :)


notakakiku: tiada ape yang mampu ku tulis. segalenye terpampang kat gambar di atas. :)

member punye besday. aku yang kopak!

fuhh penat! sangat! jalan satu mid valley memang memenatkan! sangat memenatkan! ini sume gare2 mencari hadiah besday seorang rumet! :)

walaupun besday beliau dah lame lepas. tp hadiah tetap harus carik! tak kisah la lambat mahupun tidak. hadiah mesti carik. mesti bagi jugak! walaupun habis merata carik. klcc, centralmarket, mid valley. sume dah redah. kene beli sumthing gak.

ku dikelilingi ngn baby june! penat lah! ari tuh dah round sunway pyramid tuk dapatkan sehelai baju. kali ni kene round satu midvalley tuk dapatkan satu teddy zirafah yang kiut!

tapi itu sume takpe. penat boleh rehat. tapi kawan sukar tuk dicari ganti! haha. poyo plak ayat nye. :P

sememangnye besday mmg satu perkara yang ditunggu oleh empunya besday mahupun sahabat handai. takpelah berabis duet tuk member. janji have fun! betul kan? nape sahabat pun tunggu besday? mestilah tertunggu-tunggu. sbb tak sabar nak pergi balik sume adunan kek kat empunye besday. contuh nye sepaket tepung gandum cap sauh. telur lime bijik. owh tak lupe pada perwarna seperti sirap!



ini lah hasil daripada adunan tepung kebadan tuan besday!

tp bukan ni jer yang kami sambut. ade gak time besday kite gi karok sampai tak hingat dunie! ye karok sampai ke 4pagi dari 12 malam. itu satu rekod. dan boleh dibanggakan! :) oh tidak ketinggalan makan kek pepagi buta. se awal 4 pagi. aish. mmg hebat betul!



karok dan makan kek di awal pagi! mmg masyuk! :P

walau ape pun terjadi. ku ingin ingatkan pada diri ku dan rakan2 yang laen. saving lah anda. pada bulan yang byk besday member2 anda. yelah. kalau x saving nnti jadi macam aku. pokai kering kontang miskin tegar. sume ade! dah lah bulan jun. mmg duet jpa and pama habis licin. lagi sengkek! aish.

notakakiku: aku harus saving tuk bulan jun and julai bagi setiap tahun! :(

Sunday, June 13, 2010

saye yang pelupe.

hari tuh ade pikir nak buat post baru tapi terlupe.
dah bagi tahu nak buat post baru tuh kat kinah.
tapi lupe jugak. aishh.
pelupenye saye. :(
saye yg pelupe.
pelupe lah saye nie.
aish. :(
lupe.lupe.lupe.
banyak makan semut agaknye!
macam mne lah nak jadi org yang kuat ingatannye.
-.-'

Wednesday, June 09, 2010

aku dan world cup!

Mekaseh lah buat intenet um yang memang terbayek! Sbb kat bilek aku jer takde wireless. Sememangnye wireless um mmg terbaek! Sbb wireless um. Sume keje ku terbantut! Belog, facebook, emel, assignment. Sume terbantut! Mekaseh um! Kau mmg university terbayek! :P

World cup da nak setat da. Tapi aku masih bingung lagi konpius nak pileh pasukan mane sbg pasukan pilihan.walaupun ku bukan lah kaki bola, tapi fenomena world cup mmg hangat habis! Mane-mane je sume orang sebut pasal world cup. Sume orang dah ade pasukan pilihan masing-masing. Hanye aku je takde. Sedih betul!

world cup topik hangat sebulan due nie. :) sane sini world cup! :)

Kadang-kadang nak bile nak buat pilihan pasukan bola world cup. Aku x tahu nak pilih berdasarkan criteria ape? Berdasarkan pemain yang kacak ke? Takpun berdasarkan negare feberetku ke? Tak pun berdasarkan kehebatan pasukan? Aish. Aku mmg xde bakat dalam dunia bola.

Aku ade gak lah short list kan beberapa pasukan pilihan. Tp atas sebab yang tak berape nak munasabah lagi tak boleh pakai.. hahaha contuh nye. Aku macam nak sokong korea selatan.sebab ape aku pileh korea selatan. Sbb dia ade ramai pelakon hensem. Contuhnye. Pelakon-pelakon BOYS OVER FLOWER. Hahah. X masuk akal kan?

Selain korea, aku macam nak sokong pasukan spain. Sebab spain macam power. Sebab die ade ramai pemain yang kacak! Haha. Sebenarnye aku x kenal pun pemain die. Tapi disebabkan aku mmg minat jejeka latin. So aku assume lah sume pemain die mesti hot lagi sexy. Hahah. Bengong betul aku nie. Sokong pasukan yang agak2 ramai pemain nye yang hensem. Hahaha.

Setelah ditolak tambah darab bahagi, aku rase cam nak sokong brazil. Haha. Sebab ape aku pilih pasukan ni? Ntah lah aku pakai pilih je. Sbb mcm terer je pemain-pemain yang die ade. Haha ntah lah aku rase je. Tapi ntah la, aku bukannye kenal pemain die sgt. Kalau kenal pun. Yang pemes2 je. Itu pun x tahu mereke still main ke tak. Contuhnye macam ronaldo and ronaldinho. Huhu tu je yang aku kenal.

So ape yang dapat aku simpulkan kat sini. Aku pilih pasukan bola ade lah atas sebab2 yang bengong lagi tak masuk akal. Ni sume sbb aku bukan kaki bola. Aku hanye minat sikit2. Mcm minat pada pemain die yang ensem! Hahah. :P

Notakakiku: jadilah diri sendiri. Sebab jadi diri sendiri itu lah yang terbaik. Kalau x minat bola. Jangan nak pura-pura minat tgk bola. Haha. :P chowz

Sunday, June 06, 2010

oh ibu. maafkan ety!

sejujurnye. ku bukan anak yang baek terhadap orang tue-nye. hurm. itu lah diriku. mungkin kerane diriku yang anak bongsu lagi perempuan tunggal. i bukan nak buat pengakuan berani macam artis2 or sape2 yang buat pengakuan dah pernah buat botox or cucuk sane sini. ku hanye nak mengaku n cerite serbe sedikit tentang diriku yang tak patut same sekali dicontuhi. :(

hurm. meenjadi anak bongsu bukan lah seindah mane. atau pun tidaklah seindah yang digambar oleh mereke2. anak bongsu pun ade gak tak best. bukan sume yang anak bongsu mintak dapat. atau bukan sume yang anak bongsu hajati dipenuhi oleh ibubapa. sume nie dah x betul dah pasal anak bongsu. anak bongsu same je ngan anak yang laen. tak berat sebelah. :)

duet? selalu jadi topik hidup. hari2 cakap pasal duet. di surat khabar, tv, belog, mane2 pasal duet. bohsan betul! tapi nak wat camne. duet dah mmg sebahagian dari hidup. benar, duet bukan sume. tapi sume ade lah duet. so duet.duet.duet. mmg penting!

dan disebabkan perkataan duet ini lah ku berase teramat berdosa pada dia yang bernama ibu. ibu sedaya upaya memenuhi apa yang dihajati oleh kami adik beradik. so, selalu lah ade perbalahan bile ade yg dpt lebih n ade plak yang dapat kurang. tapi sebenarnye ibu beri same rate je. tapi sbb perasaan cemburu. ade lah yang mule merajuk. mcm empunye belog ni.:(

so kerane itu jugaklah. ku terlupe nak salam ibu pada malam terakhir kami jumpe, sebelum ku pulang hostel. so, esok punye esok pagi, ibu message. buat kali pertamenye ibu message panjang. dan ibu nyatakan tentang rase sedih ibu bile ku tak salam ibu malam tuh.

hurm berdosa rasenye diriku ini. yelah buat ibu sedih. rase dosa besar yang amat. ku mula x sedap hati. ku msg semula mohon kemaafan. ku takut jika ku tak sempat mohon maaf. ku tak mahu tergolong dari kalangan mereke yang tidah dapat mencium bau syurga. :(

ibu, maafkan ety. walaupun ibu x bace belog ini. ety nak mohon maaf juger. walaupun ety malu nak tepon ibu mintak maaf. maaf kan ety ibu. ety janji x buat lagi. :( maafkan ety ibu! :(

seribu satu kemaafan dipohon dari ibu. T.T

notakakiku: yang baik dijadikan tauladan. yang x baik jadikan sempadan!

maaf ku pohon darimu!

maaf.
10 jari ku susuni.
buat mereke yang telah ku lukai.

maaf.
atas perkara yg terjadi.
perkara bodoh yang telah ku lakui.
ke atas insan yang ku kasihi.

maaf.
ku berikrar dan berjanji
takkan ku lakuin lagi.
perkara bodoh seperti ini.

maaf kan ety ibu. :(

Friday, June 04, 2010

care urban nak sehat dari demam panas! mesti try!

alhamdulillah. akhirnye. ku dah mule sehat dari demam panas yang sudah lame menyerang diriku ini. :) huhu. mekaseh2 pada yang sponsor2 ubat dan doktor prihatin lagi bertauliah macam sakinah husain and friends. :P

bukan demam ini yang ku maksudkan. harap maklum. :P

hurm. payah gak nak sehatkan diri yang dah demam. sampai kadang2 da lupe macam mane rase dah sehat dari demam. yelah. macam mane leh terlupe. hari2 rase cam pening. badan seram2 sejuk2. asik nak berselubung dalam selimut je. walaupun bdn tgh panas. tulah yg dinamekan demam. atau lebih didefinasikan sebagai peningkatan suhu badan daripada julat normal iaitu 37 darjah Celsius. :D

mcm ni la rupe aku ketike awal demam. menepek kool fever sane sini. :(

setelah berperang dengan demam selama hampir seminggu, ku dapat kenal pasti beberapa care urban tuk sehat kan badan yang demam tuh. :D so, berikut ade lah carenye. :

1. ubat
haha. ni care common sgt. demam je carik ubat. panadol lah paracetamol lah ibuprofen lah. n macam2 ubat lah yang orang makan tuk demam. pada sape2 yang takot doktor membebel, pergi farmasi beli ubat je. kalau x takot ngn doktor, boleh je terjah mintak ubat kat doktor tuh. :D ( sebenarnye aku yang takot ngn doktor. takot doktor cakap pasal berat badan, n mintak kurus. :( hahaha ntah pape je dah besar nak takot doktor. aish -.-')

2. mandi
haha. care lap badan kdg2 berkesan gak . yelah, lap2 kat badan kasi sejuk sikit badan. tp babah x kasi. babah suruh mandi. cepat sikit. lagi berkesan. so ade gak lah yg satu pagi aku mandi hampit nak 3-4 kali. sbb panas punye pasal. :D

3. jangan manjekan diri
DR. SAKINAH kate, kalau demam jangan nak manjekan diri. asik nak mengeluh 24 jam. kate demam, x larat, pening2 n sume2 lah. yelah betul gak kate die tuh. kalau kt sakit. kt kene psycho sikit. kene lawan demam. kalau x larat. gi jalan2. gi toilet. amik angin. atau pape je. janji jgn duk atas katil nnti sure bertambah demam. :D care ni berkesan kat aku. mekaseh dr sakinah. jasemu akan ku kenang!

4. main badminton.
haha. ni part yang paling best. sbb time demam, kalau pergi bersukan, sure sehat lah. sbb kau tak teringt pun kau demam. sbb terlalu happy bersukan atau pun maen badminton. :) aku sgt suke care nie. sbb aku main badminton smpai berejam. ingtkan nak jadi penonton je. sekali main x henti2. haha. mekaseh pada dr. firdaus. :D sebab ajak aku main. :D

5. karoke.
ini lagi satu pasrt yang terbest. kalau korang demam macam mane sekali pun, kalau korang kaki karoke. sure korang pergi. macam aku. hahah. masuk je bilik karoke. terus melalak tak hingat dunie. haha. terus rase sehat lagi gumbire. :D

notakakiku: hahaha. bongek tak tips aku? bongek pun bongek la. janji aku sehat pas aku buat sume nie. heheh. selamat men-try! :)