Followers

Friday, June 04, 2010

care urban nak sehat dari demam panas! mesti try!

alhamdulillah. akhirnye. ku dah mule sehat dari demam panas yang sudah lame menyerang diriku ini. :) huhu. mekaseh2 pada yang sponsor2 ubat dan doktor prihatin lagi bertauliah macam sakinah husain and friends. :P

bukan demam ini yang ku maksudkan. harap maklum. :P

hurm. payah gak nak sehatkan diri yang dah demam. sampai kadang2 da lupe macam mane rase dah sehat dari demam. yelah. macam mane leh terlupe. hari2 rase cam pening. badan seram2 sejuk2. asik nak berselubung dalam selimut je. walaupun bdn tgh panas. tulah yg dinamekan demam. atau lebih didefinasikan sebagai peningkatan suhu badan daripada julat normal iaitu 37 darjah Celsius. :D

mcm ni la rupe aku ketike awal demam. menepek kool fever sane sini. :(

setelah berperang dengan demam selama hampir seminggu, ku dapat kenal pasti beberapa care urban tuk sehat kan badan yang demam tuh. :D so, berikut ade lah carenye. :

1. ubat
haha. ni care common sgt. demam je carik ubat. panadol lah paracetamol lah ibuprofen lah. n macam2 ubat lah yang orang makan tuk demam. pada sape2 yang takot doktor membebel, pergi farmasi beli ubat je. kalau x takot ngn doktor, boleh je terjah mintak ubat kat doktor tuh. :D ( sebenarnye aku yang takot ngn doktor. takot doktor cakap pasal berat badan, n mintak kurus. :( hahaha ntah pape je dah besar nak takot doktor. aish -.-')

2. mandi
haha. care lap badan kdg2 berkesan gak . yelah, lap2 kat badan kasi sejuk sikit badan. tp babah x kasi. babah suruh mandi. cepat sikit. lagi berkesan. so ade gak lah yg satu pagi aku mandi hampit nak 3-4 kali. sbb panas punye pasal. :D

3. jangan manjekan diri
DR. SAKINAH kate, kalau demam jangan nak manjekan diri. asik nak mengeluh 24 jam. kate demam, x larat, pening2 n sume2 lah. yelah betul gak kate die tuh. kalau kt sakit. kt kene psycho sikit. kene lawan demam. kalau x larat. gi jalan2. gi toilet. amik angin. atau pape je. janji jgn duk atas katil nnti sure bertambah demam. :D care ni berkesan kat aku. mekaseh dr sakinah. jasemu akan ku kenang!

4. main badminton.
haha. ni part yang paling best. sbb time demam, kalau pergi bersukan, sure sehat lah. sbb kau tak teringt pun kau demam. sbb terlalu happy bersukan atau pun maen badminton. :) aku sgt suke care nie. sbb aku main badminton smpai berejam. ingtkan nak jadi penonton je. sekali main x henti2. haha. mekaseh pada dr. firdaus. :D sebab ajak aku main. :D

5. karoke.
ini lagi satu pasrt yang terbest. kalau korang demam macam mane sekali pun, kalau korang kaki karoke. sure korang pergi. macam aku. hahah. masuk je bilik karoke. terus melalak tak hingat dunie. haha. terus rase sehat lagi gumbire. :D

notakakiku: hahaha. bongek tak tips aku? bongek pun bongek la. janji aku sehat pas aku buat sume nie. heheh. selamat men-try! :)

2 comments:

sakinah husain said...

saya gembira awak dah sihat. alhamdulillah. lepas ni jangan jumpa shahir dah. nanti demam balik nanti. demam shahir. haha. aku yang buatkan kau demam and aku tolong ubatkan. bagus kan? ehem ehem!

ztsuhaily abdmalib said...

hahaha. baguss sangattt!
mekaseh dr sakinahh! :P