Followers

Saturday, June 19, 2010

rumah kecil ini syurgaku

hampir 3 tahun ku jauh dari rumah kecilku. hurm. sedih meninggalkan rumah kecil itu. rumah kecil itu terlampau banyak kenangan. kenangan yang tak mungkin dilupakan. hurm. :(

rumah itu tidak lah secantik istana. tidak lah sebesar padang bola. tapi cukuplah untuk memuatkan ku, abang-abang, ibu dan ayah. tapi rumah ini adelah titik peluh ayah sendiri. titik peluh ayah membeli rumah ini.

kawasan rumah ini strategik sangat! dekat ngn kuala lumpur, kajang, serdang, bandar tun razak. oh mmg sangat dikelilingi ngn bandar besar! ku sayang rumah ini. banyak kenangan yang ade dalam rumah ini.

dulu, mase duk rumah ini. masing2 ade tugas masing. setiap weekend sume kene buat kerja yang diberikan. oh itu sangat meriah! aku rindukannye.

aku membesar di rumah ini. membesar sampai ke sekolah menengah. mase sekolah menengah aku telah dberikan tugas oleh ibu. setiap hari masak nasi, basuh dan sidai baju, siram pokok, jaga kucing.sapu rumah, halaman rumah! walaupun mase tuh kecik lagi and tak suke disuruh buat kerja tuh. buat pun pakse rela je. tapi aku rindukannye! kalau weekend plak. ibu ajak pergi pasar, beli breakfast, sayur, ikan, and sume2lah. lepas gi pasar, breakfast satu family. lepas tu kene basuh lantai parking, lantai balkoni. bestttt! sbb main air! and sabun! oh aku mmg rindukannye!

tapi antara banyak2 memori yang ade. aku paling rindukan tidur sebilik bersama ayah, ibu . walaupun ketika itu umurku dah cecah 16-17 tahun! oh sememangnye anak ayah! :(

ade juga pengalaman independent macam buka puase sendirian bersama abg tanpe ibu dan ayah. mase tuh ayah kerja melaka, ibu pula kene balik naek bus. bus mmg lembap! so, aku n abang2 beli fud dekat bazar. berbekalkan duet rm 10 ibu bagi tuk buke 3 orang. kami beli roti john. sbb nak jimat! air buat sendiri di rumah! mase nak buke tuh. hanye Allah je lah yang tahu betape runsingnye hati memikirkan ibu. ibu dah sampai mane? ibu buke ape? mcm mane kalau ade accident? nak buke pun tak senang. tp itulah memori indahku!

oh. ade juge saat aku ngn ayah bergadoh. huhu anak ayah. aku dan ayah. ade perangai yang sebijik. due- suke bercakap. suke debate! huhu. sekali ku and ayah debate. sampai ayah marah lah. :( balik2. aku nangis dalam bilik. esoknye ibu suruh mintak maaf ngan ayah. lepas mintak maaf kene lecture ngan ayah. huhu rindunye kene lecture ngan ayah! ayah mmg salu bagi ceramah kat majlis2. and ayah suke bg ceramah and lecture dalam keta. sbb sume kene dengar. nak tak nak kene dengar. hurm. macam2 yang ayah pesan. ayah suruh study elok2. jangan smoke. jage tingkah laku. kene sayang ibu and ayah. alhamdulillah. kami adik beradik ikut cakap ayah. x smoke! :)

sekarang. sume ini jadi memori jer. ayah and along ade beli rumah baru di bukit mahkota. semenjak ayah takde. along ajak ikut pindah rumah baru. so rumah kecil ini. ditinggalkan. tanpe penghuni. walaupun rumah kecil ini retak sane sini. tapi memori yang ade di rumah ini takkan retak! :)

ni jelah gambar rumah kecilku yang ada dalam simpananku.




notakakiku: nnti dah keje, ku nak baiki rumah ini. sbb rumah kecil ini, milik ayah dan syurgaku! :) ayah, selamat hari ayah!

2 comments:

NHIDAYAT said...

homee sweet home kan? hehe

ztsuhaily abdmalib said...

hehehe. yep2. :)
home mmg sweet home !:)