Followers

Monday, August 23, 2010

kekonfiusan melanda tentang pemakaian sanggul tinggi ala-ala gunung everest!



hurm. skarang aku ade sikit kekonfiusan. konfius tentang pemakaian sanggul di kalangan wanita. aish. mule2 dengar haram. tak boleh. tapi hari ni. mase blogwalking tadi. ade artikel kate boleh. aisehman.. konfius2. :(

perngharaman sanggul tinggi menggunung mcm gunung everest..

sanggul tinggi dibenarkan la plak.

aku pun mule konfius. :(

tapi bagi ku kan lah. if ade hadith yang sohih kate pasal pengharaman pemakaian sanggul, maka haram lah pemakaian sanggul tuh. lagi pun nape nak bersanggul tinggi? sbb nak nmpk cantik? or sbb nak nampak cam alien berkepale due? ahaks. sbnrnye byk lagi care nak nampak cantik. tak semestinya pakai sanggul tinggi. sanggul rendah or takde sanggul pun cantek jugak.

hadith pemakaian sanggul tinggi.

"Diriwayatkan oleh Imam At-Tabari dalam Al-Mu’jamus Saghir dengan sanad soheh bahawa Rasulullah bersabda yang maksudnya; akan datang suatu masa dalam umatku segolongan wanita berpakaian tapi sebenarnya mereka bagai bertelanjang tanpa pakaian. sanggul mereka ditinggikan bagai goh unta(bonggol).Kutuklah mereka,sesungguhnya mereka itu terkutuk (dikutuk oleh Allah) "
Hadith - Sahih Muslim, #6840, Narrated Abu Hurayrah

so tak perlu nak tambah lagi dosa yang ada kerana nak nampak cantek. elok2 dah pakai tudung, tapi pakai sanggul. pakai rambut palsu. rambut palsu dah terang-terang haram. nak kate pepatah sudah terang lagi bersuluh. so, nape perlu pakai? tak pakai rambut palsu tuh pun, orang lain kate cantek. so, tak yah bazir duet nak beli rambut palsu or sanggul. baik beli tudung n selendang yang cantek! lagi puas hati! :)

Hadis riwayat Asma binti Abu Bakar ra., ia berkata:

Seorang wanita datang kepada Nabi saw. lalu berkata: Ya Rasulullah saw., aku mempunyai anak perempuan yang akan menjadi pengantin. Ia pernah terkena penyakit campak sehingga rambutnya rontok. Bolehkah aku menyambungnya (dengan rambut lain)? Rasulullah saw. bersabda: Allah mengutuk wanita yang menyambungkan rambut seorang wanita dengan rambut lain dan wanita yang disambungkan rambutnya.
(Shahih Muslim No.3961)

untuk maklumat lanjut. --->>hukum memakai rambut palsu.

ahaks. tinggi betul sanggulnye sampai halang pandangan orang.

notakakiku: amik yang jernih. buang yang keruh. :) or buang yang keruh, amik yang jernih. :P


10 comments:

fana said...

Astaghfirullah... ustaz/ustazah mana yang siap jawab artikel kat paper kata ASALKAN MENUTUP AURAT tu??? Nauzubillah...

NUrUL said...

harap2 link yang sy beri ni beri penjelasan mngenai hadis tersebut. http://tanya-ustaz.27233.n3.nabble.com/bersanggul-tinggi-td911606.html

eiysya zasya's said...

antara halal dan haram tu syubhah..tinggalkan aje yang syubhah..

Ini ialah Alia Fazlin. said...

ye betul.
memang haram memakai sanggul tinggi2.
apatah lagi ianya palsu.
adakah ia dipakai hanya untuk menarik perhatian golongan lain ?
maka jika niat itu tersemat dalam hati,
nah,
berapa kali dosa disitu.
niat memakai kerana cantik.
niat memakai kerana ingin perhatian.
memakai rambut palsu.
dan bersanggul tinggi.
nauzubillah.
bila sanggul ditinggikan.
dada pula tidak terlitup.
aku juga masih belajar.



jadi,
kite boleh kutuk mereka ya ?
heh heh heh.


ustazah yang mengatakan sanggul dibenarkan selagi menutup aurat itu merupakan seorang bergelar doktor.

pelik.
tapi benar.


bagus entry ni.

ztsuhaily abdmalib said...

fana: tuh la. tp aku pun kurang pasti. kebetulan terjumpe. :)takpe2. yang penting ape yang kt yakin dari hadith2 yang pernah kt bace. :)

ztsuhaily abdmalib said...

nurul: mekaseh atas link anda. semoga menjadi tatapan buat yang lain. dan jadi amalan kt sume. mudah2an. :)

ztsuhaily abdmalib said...

eiysya: benar2. meninggalkan yang haram itu fardhu. :)

ztsuhaily abdmalib said...

benar. kt pun masih ade kekurangan. tapi setiap hari itu satu proses pembelajaran. alhamdulillah. kt di kurniakan kesempatan memperbaiki amalan kt. :)

MomTom said...

zety sudah mula meninggalkan sakinah dalam penyampaiannya

ztsuhaily abdmalib said...

owh yeah. kurang pasti pule. mungkin post yang akan datang.