Followers

Friday, August 27, 2010

mari berpantang larang sebentar!

hari ni post aku agak kemelayuan. tentang pantang larang kite. maknanya pantang larang melayu.
actually pantang larang kite ade gak yang sama dengan pantang larang kaum-kaum lain. so, x leh nak cakap pantang larang tuh kaum ape yang punye!

before nak proceed. nak tanye. korang ni tahu tak pasal pantang larang? ke ni first time kowang dengar? ahaks. kalau first time. meh aku intro sikit. :)

pantang larang ialah kepercayaan masyarakat zaman lampau berkaitan adat dan budaya nenek moyang dan diturunkan secara lisan dari generasi ke generasi. dengan tujuan-mendidik generasi kini supaya dapat menerapkan nilai-nilai baik dalam kehidupan seharian.

ok, dah clear? now nak citer. pasal pantang larang yang pernah nenek ku beritahu. nenek ku mmg pengamal pantang larang yang dahsyat. yelah mungkin nenek ku di besarkan dalam suasana yang berpantang larang sini sana demi menjaga tingkah laku agar tak ter'over'. so, sepanjang penjagaan nenek ku, aku memang dibiasakan dengan pantang larang. (aku rase if aku list kan dari dulu sampai skarang, mungkin setebal kamus oxford fajar. ahaks. terlebiyh sudah)

antara pantang larang yang pemes:

1. jangan bukak payung dalam rumah. dikhuatiri kena panah petir dan juga nanti ular datang.

hurm. aku tak nampak nape wujudnye patang larang nie. adekah mungkin sebab takut payung tuh akan terkena pada kipas atau lampu kat ceiling? tapi ape kaitan bukak payung ngn ular? -_- '

2. jangan menjahit baju di badan sendiri. (baju yang tengah dipakai)

yang ni konfem dah terang kebenarannye. yelah, kalau jahit baju yang tengah pakai, konfem lah ade yang terjahit badan sendiri. mesti ade yang tercucuk and berdarah. so, buat ape nak jahit baju di badan sendiri? nak belajar jadi doktor ismadi kah?

doktor ismadi of ibu mertuaku. ;)

3. jangan potong kuku selepas makan nasi.

ahaks tersentap kan. salu nye pakai belasah je nak potong kuku time bile. sesuka hati je nak potong malam ke, siang ke, subuh ke. janji kuku pendek. tapi menurut nenek ku, orang tue tak kasi potong kuku lepas makan nasi sebab salu nye makan nasi tengah hari, so takut bile potong time petang, takut-takut kite tak berape nak nampak, sebab x cukup cahaya (iaitu petang). so, if nak potong jugak. memang kene bebel ngn nenek cukup2. :(

kan nenek dah ckp,
"jangan buat! jgn bile baru terhantuk baru nak terngadah!"

4.jangan duduk atas bantal.takut nanti punggung berbisul.

sebenarnye pantang larang ni bertujuan menghormati benda yang digunakan dekat kepala. yelah if taruk bantal dekat punggung tak sopan katanye. ahaks. tapi kan skarang hampir sume kerusi, sofa ada bantal. so how? takkan tak leh duduk? :(

duduk atas bantal kang bisul pulok, kang dah bisul padan muke! :P

5. anak dara jangan nyanyi kat dapur, takut dapat suami tua.

ini pantang feberet ku. ahaks. nenek kate jika nyanyi kat dapur dikhuatiri masakan nanti hangus and terlebih masak sebab terleka nyanyi-nyanyi kat dapur. ahaks. tapi aku mmg suka nyanyi kat dapur. dengan harapan dapat suami tua lagi kaya raya. hahaha.

if dapat lelaki tua kaye mcm donal trump. mmg berbaloi nyanyi kat dapur. ;P

okla. sampai sini je la. nnti habis aku komen sume pantang larang nenek. if nenek bace post ni konfem kene sebat kat tengah halaman rumah! adushh. :P

notakakiku: post suke2. bukan nak merendahkan pantang larang nenek. if pantang larang tuh tak bercanggah dengan agama and ada kebenarannye. why not kt ikut? pantang larang kan budaya kite. so, kene lah continue until cucu cicit kite! chowz!

4 comments:

MomTom said...

ini mcm sama tema lak ngan blog feymes yg aku baca ari tu.

Btw, tahniah. Post smakin matang.

ztsuhaily abdmalib said...

owh yeah. and thanx for the comment! :)

::aien:: said...

siyes kadang2 larangan orang tua2 selalu mghantui hidup. Kalau ikut mcm remeh je, tp kalau langgar larangan tu takut pulak. hihi :)

ztsuhaily abdmalib said...

ahaks. tu la. tp nak wat camne. sebelum ape2 berlaku. bek ikut aje. lgpun x rugi if kt ikut. ni tuk kebaikan kt juger. :)