Followers

Sunday, August 29, 2010

saper shopaholic angkat tangan!


" menurut kajian, 98% wanita di negare ini adalah shopaholic. iaitu berbelanje melebihi daripada keperluan yang diperlukan"

-sumber: kementerian suke hati aku je nak bagi statistik-

ahaks tersentap tak bace statistik kat atas? haha. itu saje2 je. just nak gambar kan betapa banyak nye kaum wanita di negara kite yang addict pada S H O P P I N G. ye lah, mane tak addict nye, kat malaysia ni berape kali dalam setahun buat sale?hampir setiap bulan ade sale. wow! heaven betul! kan? dan hampir setiap bulan juge, kaum wanita ini turun ke pusat beli belah tuk S H O P P I N G!

oh indahnye shopping! :)

so, hari ni lets kenal pasti mengapa mereke2 shopaholic? termasuk empunye belog nie!

1. nak membantu meningkat ekonomi negare.

haha. tersentap kan point pertama aku. haha. ni mesti ade dalam fikiran shopaholic bile orang tanye nape asyik S H O P P I N G. yelah, mesti korang akan cakap

"shopping dapat membantu meningkat ekonomi negara....bla..bla..bla.. and dapat meningkatkan kadar kdnk negara....bla..bla..bla.. dan aku mmg galakkan kowang-kowang untuk turut S H O P P I N G demi membantu kerajaan dan sape yang terlibat dalam meningkat ekonomi negare. ahaks."

mekaseh kepada shopaholic kerana meningkatkan kdnk negara. ;P

2. mengurangkan kadar pengangguran

ahaks. ni lagi satu point famous. ni pun salah satu modal shopaholic tuk menyelamatkan diri apabila ditanye kenapa asyik shopping. ahaks. n mesti korang explen macam ni.

" bile kt shopping, bile kt serang shopping mall, mesti lah owner kedai tuh perlukan pekerja dalam kuantiti yang banyak. supaya dapat handle bilangan orang yang dtg shopping. so, ini membantu anak-anak muda kite dapat peluang pekerjaan . dan seterusnya mengurangkan statistik pengangguran dinegara ini!"

tanpe shophalic, pasti kadar pengangguran akan terus meningkat. hurm. :(

3. harga runtuh, rugi if tak beli.

sekarang. kebanyakkan shopping complex kat malaysia nie, mmg tiap-tiap bulan die nak kasi sale. tiap2 bulan harga runtuh, harga jatuh. tiap2 bulan sale sehingga 70%. so, ini menarik shopaholic yang ada tuk singgah sebentar ke kedai untuk window shopping. at last tetibe je shopaholic ni ade kat kaunter bayaran tuk bayar. ( ahaks mcm mane leh tibe2. aish. ;P) so, bile orang tanye cam mane leh ade kat kaunter? mesti korang akan jawab mcm ni

" ish. ni sale betul ni. sale up to 70%. rugi betul kalau tak beli. kalau tak beli ni, mesti kat umah nnti nangis sbb menyesal tak beli. so baik beli. takde lah nak menyesal lepas ni. lg pun harga asal die rm 200.00. now da sale 70% tinggal rm 60 je. tak ke murah? ish. rugi betul sape tak beli."

OMGee 90%?? kene borong nie!

4. alasan takde itu. takde ini.

maksud takde itu takde ini ialah mcm korang takde baju kaler pink, so korang nak beli jugak baju kaler pink. so bile jumpe baju kaler pink kat kedai, terus rembat and terus pergi bayar. yang penting korang dah fullfilled kan wish tuk ade baju pink. so, kalau kat dunia ni ade 1000 kaler, 1000 kaler jugak la korang beli. why not beli je baju kaler pelangi. lengkap terus. sume kaler ade. jimat. haha. ;P and bile orang tanye nape beli baju kaler pink. korang akan jawab:

" eh, aku takde kaler pink la. sbb tu aku beli. lagi pun sekarang trend orang pakai baju kaler pink. why not aku ade satu? "

takde baju pink? tu bukan pink ker?
kalau da shopaholic tu shopaholic jugak la. :P

5. kena pakai pakaian yang up to date. baru glamor.

up to date ialah ikut trend semase. so, bile satu mase tuh sume orang pakai dress gi pasar, korang pun nak pakai dress pergi pasar borong chow kit. so, dengan segera korang beli byk2 dress supaya lepas ni senang lah korang gi pasar pakai dress. and bile orang tanye nape beli dress banyak2? korang akan jawab:

" ni trend sekarang lah. dulu dress hanye tuk gi dinner and majlis2 tertentu je. tp sekarang dress da jadi trend tuk orang gi pasar termasuk pasar borong chow kit. tu yang kene beli banyak. satu minggu 7 kali gi pasar, dalam sebulan ade 4 minggu, so aku perlukan 28 dress dalam satu bulan. ahaks"

baru lah glamor kalau pakai dress gi pasar. ;P

sekian je la.

notakakiku: sape yang angkat tangan tadi. bagus. anda mengaku anda shopaholic. so bole la lepas ni anda bole tgk "confessions of a shopaholic" :P


6 comments:

bArdbOO said...

yeah jum shopping!! hehe..

Ct SoLeHa said...

shopaholic ikut mood..kalo ade mood..satu kedai sol beli..hehe

ztsuhaily abdmalib said...

bardboo: ahaks. jom2.kt borong satu kedai! :)

ztsuhaily abdmalib said...

ct soleha: tuh la. tapi rase nye mood shopaholic tuh sentiase je ade! :)

MomTom said...

ssaya sangat pemalas utk pergi shopping mall. jd, biler dah alang2 ada kat shopping mall, satu carefor dan kamdar diborong.

ztsuhaily abdmalib said...

ahaks. itu shopaholic category lelaki. :)