Followers

Wednesday, September 29, 2010

mase depan ku gulap gulita!

aku tak tahu nape aku amik bachelor quantity surveying ? setelah hampir 3 tahun belajar. aku semakin tak faham akan menjadi seorang juruukur bahan. sakit kepale dibuatnye. macam-macam kene belajar. dari kire-kire measurement, ke economy, ke professional practice, project management sampai la ke LAW. 

hurm. honestly, aku rase, none of the subject yang aku interest. but most of the subject yang buat aku saket kepale. hari2 menghadap benda yang tak minat. hari-hari kene buat satu benda yang tak pasti. hari hari pikir mampu ke nak jadi juruukur bahan? semakin pikir semakin saket kepalenye. 

ku tidak la salah kan takdir. tapi aku sendiri tidak tahu ape yang aku minat. ape yang aku nak jadi. hanye belajar untuk exam. untuk dapat good marks. bukan untuk ilmu didada. kadang-kadang ku rase sesal, kerana belajar pandai-pandai dan tak dapat amik bidang yang mcm ku interest.  mcm amik bidang geologi. 

tak tahu sape yang perlu dipersalahkan. tapi kenape sistem pendidikan kite berteraskan peperiksaan? kenape tidak berteraskan ape yang pelajar-pelajar minat. yelah. mungkin ade student straight A minat bidang masakan. tapi sbb orang-orang kategorikan bidang masakan sbg bidang vokasional, student yang straight A tak leh nak amik. hurm. kalau mcm tu susah la. nnti ade kes mcm aku lagi. amik bidang yang tak minat. hanye membazirkan masa dengan benda-benda yang menyaket kan kepala. hurm. 

entah la. mungkin mentality kite yang kene tukar. kene amik bidang yang kite minat. baru semangat nak belajar. dan takde la membazir hidup kite. ape pun sume nya dah ditakdirkan yang maha Esa. moga ade hikmah disebaliknya. amiin.

notakakiku: :(

Monday, September 27, 2010

kalau bukan salah ibu yang mengandung, salah siapa?

friendly reminder: ini bukan post nak citer buang anak, manusia tak sayang anak, buang anak macam buang sampah. bukan, bukan. ini post tentang kekeluargaan. keluarga sape kalau bukan keluarga aku. :)


semalam birthday abang ku yang tercinta.  tapi 'abang' disini bukan abang cintan cintun ok? abang tu tak main la. n tu bukan nye aku flexi. aku masih straight okies? back to the topic, abang aku ni name die anchik. so, semalam sume adek beradek ku berkumpul kat umah bukit mahkota. bukannye ade birthday party pun. cume saje je duk lipas.eh bukan lipas.tp duk lepak.

nak dijadikan citer. abang aku yang no 2. angah. die bising2 kat rumah. biaselah. die cakap ngn orang sebelah pun ibarat cakap ngn orang kat belakang umah. nak bising2. pastu bingit. die sorang je lain dari kiteorang. die je la yang asik nak mengungkit je keje nya. satu hari tuh ade jela benda nak ungkit. termasuk la belanje mcd. itu pun nak repot kat ibu. ntah paper je. pastu die jugak asik nak marah. ade jela salah kiteorang die nak repot kat ibu. kaki repot betul! hahah. - ___-


walaupun die bising, die pemurah la jugak. die suke belanje. tapi die akan ungkit die sampai kau muak termuntah nak dengar. kalau mintak topup tuh. due bulan yang lepas punye topup pun boleh ungkit. n kalau nak sumting kat die. kene la dengar bebelan dan ceramah secara percume dari die. panjang ceramah die bole jugak amik masa sampai sehari semalam. memang berbaloi betul ade abang macam nie. haha.angah.angah.angah.


pastu semalam aku tanye ibu, 


aku: ibu nape la angah jadi macam nie? nape die asik nak bising.... je... sume benda nak berkira... ibu ade salah didik die ke? 


ibu dengan cool nye jawab.


ibu: bukan salah ibu yang mengandung, tapi salah doktor yang operate die.


hahaha. lupe lak. no wonder la die lain. die lahir ikut tingkap. hahaha. ;P


tu dia... family bahagia. haha.
anchik da bday boy yang kaler oren
angah da bising boy yang light green (berdiri)
ibu da coolest ibu yang berjubah itam. :)
ety da budak baik baju biru
yang green family tu along da engineer family.

notakakiku: walaupun die asik nak bising je kat rumah tuh. die tetap pemeriah majlis!. peace. sayangi sume abang2 anda! :)

Sunday, September 26, 2010

hikmah yang tersembunyi disebalik demam.

semalam buat post benci demam.
n semalam jugak kinah bagi link tentang hikmah demam.
bile bace kat link tuh.
agak tersentap sbb terhantuk kat kepale sendiri.

so, marilah kite hayati post nie. :)

Saturday, September 25, 2010

bencinye demam!

demam oh demam!
masuk kali ni. dah tige kali aku demam dalam mase setahun nie.
first time demam. ketika short sem hari tuh. dlm bulan jun.
second time demam time lepas raya. minggu lepas rasenye
3rd time semalam.

aduyai. penat tul rase nye ketika demam.
penat lagi benci akan perasaan ketika demam.
perasaan tak senang duduk. sakit kepala. serba tak kene.
oh benci nye demam!

walaupun dah salu demam, tapi still tak mahu ke klinik amik ubat.
hanye makan panadol, panadol soluble and panadol actifast aje.
walaupun panadol tuh tak la berkesan mane.
ini sume kerana tak suke perasaan jumpe doktor.

notakakiku: semuga kalian tak mencontuhi diriku yang tak suke jumpe doktor! ibu pun dah sound sbb tak pernah gi jumpe doktor!

Monday, September 20, 2010

kematian satu takdir dari-Nya

kematian.
satu kepastian.
telah ditetapkan.
akan dihadapi setiap insan.

sayangilah mereke disekeliling kite
sebelum terlambat.
sebelum terlewat.
sebelum dijemput.
seruan yang maha esa.

kematian sering menyelubungi ku dan keluarga.
setiap tahun, pasti kami akan kehilangan yang kami cintai.
mereke yang dekat mahu pun mereke yang jauh.
telah ditetapkan takdirnya.
oleh yang Maha Esa.

hanye yassin dah tahlil
sebagai pengiring.
moga mendapat kerahmatan daripada-Nya.
moga ditempatkan di kalangan mereka yang beriman.
moga ditempatkan darjat yang tertinggi disisi-Nya.

kite yang hidup
harus beringat.
kematian tidak datang ikut umur.
tua didahulukan.
muda dikemudiankan.
jika telah ditetapkan.
maka jadi lah sepertinye.

notakakiku: sekadar mengingatkan diri. dan kalian.

Tuesday, September 07, 2010

kad raya dan revolusinya!

dah berkurun rasenya tak dpt kad raya daripada peminat2. (ada peminat ker? ) takdelah. memain aje. maksudnye rakan2 dan kengkawan yang jauh n dekat! :) kalau dulu, siap bergaduh adik beradik kire kad raya sape paling banyak. tapi kini tiada lagi. sume tuh dah jadi sejarah aje. kad raya yang dulu2 pun letak mane ntah. almaklum la rumah dah berapa kali banjir pastu pindah randah lagi. konfem ade yang hilang. hurm

ade berapa hari je lagi sebelum bulan ramadan pergi dan bulan syawal pula yang bertandang. (mode sedih la plak) sedih rasenye ramadan nak tinggalkan kite sume. moga-moga diberi kesempatan olehNya untuk merasai ramadan akan datang. amiin. :)

so, hari ni jom kite tgk revolusi kad raya semenjak aku dilahirkan hingge ke hari ini. :)

1. kad raya.
kad raya lah yang paling ade sentimental value. sbb kene pergi kedai, beli kad, tulis ucapan, decorate sikit2, beli setem, and poskan. panjang kan proses die? tu yang sekali dapat kad raya, rase cam nak menjerit kegembiraan! yeay!!! tapi now, da jarang da tgk orang hantar kad raya. tak tahu la mungkin sbb sekarang mcm dah besar gajah and tak perlu ber kad raya. or mungkin juger da tak trend nak hantar kad raya. :(

kad raya punya sentimental value yang tersendiri! :)

2. kad raya digital.
bile dah besar sikit. sume orang ade emel. so time tuh sume batak nak hantar kad raya gune emel. atau name lain die kad raya e-card. care ni mudah skit la. sebab hanye perlu search kat uncle google, then pilih2. then terus taip ucapan n emel. then terus hantar. so jimat masa la sikit. x yah gi kedai, tak yah gi pejabat pos. tapi sentimental value die kureng la sikit. sbb tak leh nak menunjuk depan adik beradik yg lain!

antara e-card tuk hari raya! :)

3. sms raya.
bile sume orang dah mampu. sume orang ade henpon. tak kire la henpon murah ke hempon mahal ke. janji henpon. leh sms leh call. dah cukop. :) so, bile nak dekat raya tuh mule la sms masuk mcm nak giler sampai jem henpon. sampai jem line maxis n celcom sume. mcm2 bentuk sms raya ade. yang lawak, yang sedih, yang bergambar, yang jawi, bahasa jawa sume ade lah. kretip betul orang zaman sekarang nie. :) so b4 nak raye tuh kene topup byk2 sbb kene reply sume sms yang kt dpt. :)

sms raya. mudah dan pantas. :)

4. kad raya buatan sendiri dlm facebook.
ini paling trend terkini. hampir sume orang kat malaysia ade facebook. so kalau nak jimat masa, jimat duit. kad raya buatan sendiri adelah pilhan yang tepat. hanye perlu mahir photoshop, picasa. so edit2 sikit. taruk gambar sendiri,ucapan sendiri, lepas tu tag kawan-kawan anda. senangkan? mudah cepat dan lebih praktikal. tp, cume sentimental value die kureng la sikit. :( tp stil dapat menjadi medium anda tuk wish hari raya kat kawan-kawan anda!

kad raya di fb. trend mude mudi. :)

notakakiku: x kisah la gune ape. kad raya, sms, emel, or fb. janji dpt wish
SELAMAT HARI RAYA! MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Sunday, September 05, 2010

oh, ladies coach! masih ada yang tak phm akan warna pink mu!

ok. hari ini sgt penat. ke jalan TAR pada akhir ramadhan adalah satu keputusan kurang bijak! sebab pasti anda akan menyesal. sbb sana sini penuh ngn manusia! sana sini sesak ngn manusia. bilangan manusia yang ada adalah lebih ramai drpd barang yang dijual. mmg ramai betul!

so, mase nak ke sane, dan nak pulang. ktm menjadi pilihan hati kami. cuz, itu la satu2nye tren yang sampai ke rumah ku. memandangkan kami LADIES, kami pun naik la LADIES COACH. which is gerabak tengah daripada sume gerabak yang ada.


kaler PINK tuk LADIES COACH ok? laki sile ke gerabak sebelah.

ladies coach ni bukan la baru sgt. tp tahun ni la jugak. tp rase nye ade gak makhluk2 yang masih tak faham bahasa ape itu LADIES COACH? kasihan mereke. simpati saya. :(

dah ade 4 bahasa pun masih tak phm?
takkan nak translate dlm sume bahasa kot?

so, mase nek ktm tuh, ade akak yang bagus giler dalam mempertahankan hak-hak wanita. akak tu terus sound aje.

akak: weyh, tak nampak ke? gerabak ni kan kaler pink, dah tentu tuk perempuan. yang tak berkenaan tuh belah lah. masuk la gerabak lain. itu pun nak kene bagi tahu ke. berbuih la tiap kali naik, tiap kali stesen nak jerit2 mcm nie. takde otak ke?

*bagus betul akak tuh. patut dicontuhi oleh kaum hawa yang lain. :)

antara kes manusia yang tak phm bahasa. kasihan. :(

so, sape-sape yang berkenaan, yang tak tahu jantina die perempuan ke laki atau pun yang masih konfius tentang jantina die sile jumpe doktor untuk pengesahan. so kalau doktor kata anda perempuan. dengan segala hormatnye masuk la LADIES COACH itu. tapi kalau ade full lelaki, half lelaki half wanita, suku wanita 3 per4 lelaki, silekan lah masuk coach selain daripada LADIES COACH!

notakakiku: pastikan jantina anda terlebih dahulu sebelum anda terjah masuk gerabak KTM. sekian. :)