Followers

Sunday, October 31, 2010

adekah lelaki mempunyai masalah komunikasi?

ok, ini bukan nak jadi seksis atau ape. just nak tanye pendapat aje. 
bukan ape, setelah aku hidup 21 tahun nie.
daripada pemerhatian aku, 
aku nampak laki mcm ade masalah komunikasi yang amatlah kritikal lagi membimbangkan.
dan kalau masalah komunikasi ini tidak dibendung lagi dibanteras,
ini akan mendatangkan permasalahan terhadap kaum wanita!

masalah komunikasi disini ialah, 
bukannye antara wanita dan lelaki.
tapi masalah komunikasi antara laki dengan laki.
adusshh
mane la kami kaum wanita tak pening.
bile kami mintak mereke menyampaikan sesuatu pesanan kepada kaum lelaki yang lain
pasti ade saje alasan dan malas nak berkomunikasi

susah sangat ke nak berkomunikasi among lelaki?
adekah sebab ego lelaki membuatkan mereke tidak mahu berkomunikasi?
adussshhh pening2.

masalah komunikasi antare lelaki berada dlm tahap kritikal!

ok, aku bukan saje cakap.
tp aku tulis. :P
tak.tak. 
ini sume mmg berdasarkan permerhatian dan pengalaman aku sendiri. 

contoh situasi adelah seperti berikut:

1. masalah komunikasi lelaki dengan kawan lelakinye

zetty: ahmad, jom makan malam nie?
ahmad: bole jew. jom la. nak makan mane?
zetty: makan restoren ABC aje la.
ahmad: orait aje! kul berapa nak pi?
zetty: lepas isyak la. pastu kau ajak la ali dan abu sekali ok?
ahmad: ala. kau ajak la. 
zetty: ali dan abu kan jiran sebelah bilik aje. takkan takleh nak jerit? 
ahmad: kau ajak la .
zetty: uiks? 

2. masalah komunikasi lelaki dengan kawan lelakinye (part 2)

ahmad: weh zetty, apesal tak bg tahu kelas batal?
zetty: aku kan da msg kat amin tadi. takkan amin tak bg tau
ahmad: mane ade.
zetty: laa. kau ngn amin kan sebilik, takkan itu pun takleh nak bg taw.
ahmad: lain kali kau msg je due2 senang.
zetty: kau ingat aku gabenor bank negare? byk kredit?

3. masalah komunikasi lelaki dan saudara lelakinye

zetty: anchik, kau bile nak balik rumah?
anchik: tak tau la. angah tak bg taw.
zetty: gi la tanye angah, tanye die bile nak balik rumah. kate kat die ibu tanye.
anchik: ala. kau msg je la angah.
zetty: aik? kau kan satu rumah dengan angah. takkan tak leh nak gi tanye kot?

itu la antara masalah komunikasi among lelaki.
pelik betul
tapi itu lah kenyataan. 
percaya atau tidak, 
lelaki mmg ade masalah komunikasi.

notakakiku: yang ade masalah komunikasi adelah kaum adam . tapi yang kene kesan die.... kaum wanita!

8 comments:

Adam said...

hehehehe...
biase la...
kalo yg rapat tkde hal...
kalo yg jenis tak sebulu, tak sekepala mmg takde nak tegurnya...
jeling pon tak mao...
:D

ztsuhaily abdmalib said...

owh yeah. tapi kalau adik beradik, sebulu la jugak. tp still ade probs dlm komunikasi. mgkin sbb die malass kot? ;(

cendera jiwa said...

malas sebenarnye...

ztsuhaily abdmalib said...

owh yeeaa? hurm. susah la kalau mcm tu. :(

Wan Gerrard said...

hmm bukan semua kot, Gerrard ok je ^_^v

ztsuhaily abdmalib said...

owh yeah.. bagusnyee. alangkah untung nye ade gerrard kat sini. boleh la jd sbg penghantar pesanan! :)

MomTom said...

hahahaha... sape la ahmad ngan amin tu. kehkehkeh....

ztsuhaily abdmalib said...

takde sape. sekadar pelakon tuk babak cite nie. ;)