Followers

Wednesday, June 29, 2011

what is the purpose of our life?

what is the purpose of life? is it to go to school,
and get a good results,
then enter to a good university,
then get an good degree.
to  get a good job
with good salary
so that i can send my son to a good school
and have a good education
so they can enter a good university too
and have a good degree
to have a good job with good salary
so that, they can send their own child to a good school 
in order to get a good education
and can go into a good university
and get a good degree 
and get a good job with a good salary.
so, is that the purpose of life? 
-abdurraheem green. 

Sunday, June 26, 2011

bersabarlah wahai hati

sabar.
bersabar
bersabarlah
kesabaran
mari bersabar

itu je la
yang aku mampu
untuk memujuk hati
itu je la
penyejuk hati aku.
tiada perkataan lain
melainkan
sod ba ro

walau ape pun terjadi
aku tetap harus bersabar
bersabarlah wahai hati
semua ini ujian dari yang Maha Esa
sesungguhnya Dia tidak akan memberati seseorang melainkan apa yang terdaya oleh hamba-Nya.
jadi.
aku harus memohon kekuatan dari-Nya

aku harus yakin dan berbaik sangka terhadap-Nya
kerana aku yakin dengan-Nya
yakin yang Dia sentiasa disisi hamba-hamba-Nya
kerana
ujian yang ku tempuhi
tidak la sehebat ujian Nabi Ayub a.s.
tidak sehebat ujian Nabi Muhammad s.a.w
tidak sehebat ujian kekasih-kekasih Allah
ujian yang ku lalui
baru sedikit.

aku memohon keampunan daripada-Nya.
aku memohon petunjuk daripada-Nya
aku memohon kekuatan daripada-Nya
untuk aku tempuhi
dugaan mendatang
amiin



notakakiku: insyaAllah. :)

Wednesday, June 22, 2011

my future. my own.

im always thinking the future
what i want to be?
what i have to be?
what i need to be?
those questions stuck in my head.
from the moment i know life
and still stuck until today.
no one can pull it out.
unless me.

what i want to be?
i want to be a teacher.
i love school.
i love kids
i love to teach
i love teens life
by being a teacher.
i think
it makes me teen.
lol


what i have to be?
i have to be a quantity surveyor
what the heck with quantity surveyor?
i also dont know much.
after 3 years in um
i still dont know much.
i dont blame them.
i blame myself.
for not pay attention

now, deeply in my heart.
i do regret
i do regret with my decision.
all my decisions
too bad
i cant turn the time
so i need to proceed
proceed
with what i have chosen
because
this is faith
from Allah
Allah knows best for us.

i believe in Allah
i believe in Qada and Qadar
i believe Allah planning something good for me.
cuz i know Allah knows the best for me.
amiin.

notakakiku: i dont know why i cried a lot.

Monday, June 20, 2011

what to blog?

at my office.
doing practical thing.
dont know what to blog.
cuz i miss someone.
miss someone so0o much
what else i can say.
i love u ayah
and i miss u.

if u were here.
right in front of me.
i know.
u will telling me
to be brave in everything i do
no matter what.
no matter when
just be brave.
cuz deep inside u
u know i can do.
cuz im ayah's little girl. :)



miss u ayah. miss u so much. may u rest in peace. al-fatihah.

Saturday, June 18, 2011

selamat hari ayah!

selamat hari ayah!


ayah saya adalah idola saya.
ayah saya adalah superhero saya
ayah saya lagi hebat daripada superman.
batman.
spiderman. 
xmen. 
cicakman. 
mahupun keluang man.
kesimpulannya ayah saya mmg superb! :)







meet my late ayah!
abdol malib bin salim.


:)


notakakiku: saya sayang ayah. :)

Thursday, June 16, 2011

live dari opis part 2

ok. now aku masih di opis.
jam menunjukkan 4.08 pagi
waktu malaysia
so, ini bermakna.
aku OVERTIME kat opis ni.

sebagai trainee kat sini.
ini mmg benar2 training.
rase begitu pahit nye deadline tuk submit BQ n dokumen
oh deadline bos. deadline aku jugak
same2 la kite berdeadline

overtime kali ni mmg
kenangan manis lagi pahit.
manis nye sbb leh online fb sampai ke suboh
walaupun member sume da dibuai mimpi
kecuali sakinah husain.
die jet lag
baru balik dari Indonesia
jumpe Galang

and yang pahitnye
seperti biase kene letak mancis kat kelopak mata
sambil menguap sepuluh kali
n jari jemari pulak duk sibuk menaip nombor
mcm nombor ade. dari no 1 hingga no 10. sume ade
u name it.we got it. :)

but the best part of keje OVERTIME ni.
adelah esok x yah dtg keje!
oh yeahhh!
saya suke!
so ade mase 24 jam tuk tido straight
x bangun2.
huhuhu!

mmg tak sbr nak tggu pukul 6!
x sbr nak amik bas kat depan opis
sampai je umah
da x nampak ape.
melain kan slimut busuk.
teddy bear busuk
dan bantal busuk! :)
oh rindunye sy pade mereke!















lengkap. segalanye ade.
ni la bahan2 yg diperlukan tuk memastikan tidur anda tidur yang lena!
:)

notakakiku: ---takde--ngantuk---

Wednesday, June 15, 2011

budak paling femes kat opis!

semenjak 2-3 mggu kerja kat sini
daripada pemerhatian aku yang tajam
aku dapat rasakan ade sorang ni yang salu jadi perhatian di opis ni

hebat betul die ni. 
name die salu dipanggil2.
name die salu disebut.
haih. tangkal ape la yg die pakai.
haihh cemburu betul!



time budak ni rilek jep.
pasti ade yang memanggil name die.
panggil tu pun mesti sbb nak bg keje. ade je la keje nak bg
lepas siap satu.
satu dtg tanpe diundang
dah tu bukannye keje dr supervisor.
tp keje mereke sendiri yang disedekahkan kepada sibudak pemes ni.
haih. 
kasihan si budak pemes nie.

elok2 je. tgh kemas nak balik.
ade je job menanti.
terus name si budak pemes di sebut2.
haih. nasib2. ape la nak jadi ngn si budak pemes ni.
kasihan aku tgk.
hari2 overtime.
ahad pun overtime.
haihhh
kasihan.
T__________T

notakakiku: berdoa je la. 7 mggu ni die bertambah pemes! heheh. :)

Sunday, June 12, 2011

ahad. di opis memang menawan-lah

first time dalam hidup gi opis hari ahad.
oh ini satu kecemerlangan yang nyata
hebat betul

waktu2 mcm ni patut ade dirumah.
iron baju.sidai baju. tgk hbo.mtv
bukannye menghadap plan arkitek yang mcm hampagass ni
rase nak sepak2 je plan ni
hahahah

sekarang da mula rasa lapar.
sbb kalau kat rumah time hari ahad
24 jam makan
hari ahad hari makan saya
hari menambah berat bdan
hari menjadi obes!

sekarang da mula terfikir lauk pauk dirumah
oh sedapnye
alangkah bestnye jika berada dirumah!
alangkah bessnye masih tidur-tiduran dirumah!
oh, cemburu pada mereke yang x keje hari ini!

ahad. diopis. memang menawan
tiada siapa diopis.
internet, komputer, telefon, tandas, mangkok jamban, peti ais,
sume aku punye.
hehhee.
:P

ok la.
 nak sambung taking off!
da!

notakakiku: duk diopis memang menawan. tp lagi menawan duk kat umah. haihhh! :(

Saturday, June 11, 2011

bye -bye um part 2.

hyep. saya di umah along saya di bukit mahkota
so ade sedikit idea nak update belog
memandangkan ade gmbr saya di lappy die.

berikut ade hari terakhir saya bersama rakan2 saya di UM
saya rindu mereke
saya harap mereka rindu saya juger
seperti mane saya rindu mereke.

saya sayang mereke
saya harap mereke pun sayang saya
macam mane saya sayang mereke

berikut adelah bye-bye UM part 2

1. fakulti saya. :)
fakulti alam bina, UM. :)






2) pejabat fakulti
amik slip exam! :)


tu kad matrix saye 









3) tangga ke dewan kuliah





4) bye-bye fakulti



 5 of us!



kami la pemandu yang kurang upaya tu. hahaha. :P







on the way balik kolej. kene la berhenti jap.

amik gambar. hahaha

5) jom berkenalan dengan kawan kawang sayer. :)


anis hana
the ayu gurl


sakinah
the nerd girl


huda
the 'otai' gurl


zetty
the gewdix gurl


erul 
the photographer


6) nak balik kolej.

kenalah naik bus! hahaha. :P

















7)dah sampai pun kolej 1st, UM




hahaha. itu je la. bye-bye UM part 2

notakakiku: miss kawan-kawang saye.

Friday, June 10, 2011

live dari opis.

hai sume.
lame tak belog
due minggu rasenye dah tak berbelogging.
yelah. sekarangkan wanita bekerjaya.
8-5 dekat opis. ni
duk pandang pelan. n microsoft excel.
tu jer.
kadang je bukan fb (kadang2 ke?? mcm senantiase jep! haha)

rindu nak berbelog.
tp x leh nak berbelog panjang.
bahan2 belog ade kat laptop.
ni pun gune pc company.
hehehe

sekarang ni sume xdop
 gi makan. kat kedai mamak kat bawah.
so tinggal aku n kak farah.
hehehe
so far ok je praktikal.
harap2 nex 2 months pun ok jugak.
hehehe

ok la.
bye!

notakakiku: happy birthday kinah! :)

Wanita Cantik yg suka Menangis...



Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?" 

"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya. 

"Aku tidak mengerti", kata anak itu. 

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti" 

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?" 

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. 

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. 

Akhirnya ia  menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?" 


Allah berfirman: 

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan " 


"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya " 


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh " 


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya " 


"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya " 


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu" 


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.  Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." 



"Kau tahu: 

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya 

" tempat dimana cinta itu ada." 


Kirimkan ini kepada setiap wanita yang Anda kenal hari ini...
Jika Anda lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.  Anda akan menambah harga diri wanita! 

Kirimkan msg ini juga kepada kaum lelaki, supaya mereka sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali.. Bukan pada kecantikan luaran semata-mata 

Selami lah hati wanita mu.. dan 

Ingat lah... 






notakakiku: pinjam sat dari bloggercrew