Followers

Friday, September 30, 2011

journey to the east. day 1.

dah genap seminggu aku ke south korea. alhamdulillah ade rezeki lebih. dapat gak la rase gi tempat orang. first time gi area-area timur ni. so last friday, kiteorang ( aku n makcik) ke lcct. tuk naik air asia ke incheon. n first time gak aku naik air asia. and naik dari lcct. flight kami malam. around 11 malam. so untung la jugak. cuz tak yah beli makanan dlm flight. masuk2 flight je terus tido! sampai2 je kat incheon international airport, south korea. trus dah pagi. 

advert kat incheon international airport. 

sesampainye kami kat sane. dengan perot lapar je. kiteorang trus naik bus dengan luggage-luggage. and journey kiteorang kat korea bermula. berbekalkan roti sardin gardenia dan air botol ice lemon tea lipton kiteorang pun bekpes. oh ya kiteorang bekpes dengan tidak menggosok gigi. hahaha. belasah je la. kire halal la. hahah.

so first journey kiteorang gi NBC studio. kat situ ade tmpat di mane ade korean drama wat shooting. drama ape aku kurang pasti. mungkin aku tak tgk citer tuh. cuz citer tu macam zaman dulu2. yg laki jadi pahlawan. perempuan pakai hanbuk. 


NBC studio.

then, dari NBC studio. kiteorang berhenti lunch. kiteorang lunch kedai korean. dieorang served nasi, side dishes yang banyak. mcm kimchi, ikan bilis, ikan stim, n mcm2 sayur. 

area dpn korean restaurant. mcm area kampung. sgt peace! :P

side dishes! sume sdp! especially kimchi! :)

after that kiteorang proceed journey ke NAMI ISLAND. tempat shoot for korean drama winter sonata yang pemes tak hengat tuh. yelah, slps citer tuh meletop kat malaysia. terus ramai giler nak pergi korea. so kat nami island ni mmg lawa la. mmg kene naik boat la. tp tak lame around 5 min je pokok die mmg mcm dlm citer tuh la. tersusun. but now lebih commercial la. byk kedai. byk kafe. n patung2 yg ade kaitan ngn winter sonata.

boat to nami island


pokok winter sonata!


winter sonata memorial. 

then kiteorang ke dongdaemun market. some people cakap sini shopping heaven. yes mmg shopping heaven but for those korean la. for malaysian mcm aku mmg pikir due kali nak shoppe kat sini. cuz mcm super duper expensive dude! mcm pelik gak. how the korean punye baju n stuff yg jual kat malaysia ca be very cheap? so when kiteorang window shopping, kiteorang was like timesing the korean won to malaysian ringgit. the korean won macam expensive mcm USD. so bole imagine tak kite gi petaling street, yang jual beg ape2 ntah but the harga macam barang2 yang jual kat midvalley. so at last. kiteorang tak beli pape at dongdaemun market. :(

cheonggyecheon stream.

dongdaemun
then kiteorang dinner at the nasi ayam with ginseng soup. ayam die seekor. with nasi dalam ayam. ayam tuh dah direbus with the ginseng soup. sumpah tawar. nak taruk kicap. but the tour guide kate not match. kene taruk garam. dari taruk garam. bek aku mkn ngn kimchi. lagi sedap! :)






after dinner check in hotel. sumpah penat. balik2 mandi cuz genap 24 hours tak mandi. hahaha. :)

notakakiku: this post just to remind me about my journey. not more than that. peace. 

No comments: