Followers

Sunday, October 30, 2011

oh tidak! saya di tag!



ok. ni post memain jer.
kene tag.
first time kot kene tag.
seingat aku la.
so rase cam excited plak nak buat post nie!
ahakss!

oh ya, aku kene tag ngn 
nursyafiqa ahmad
ni belog die. ---->>> link

okay.
ape yg perlu dilakukan ialah..
jawab soklan cepu + emas ini. 
woot2~

ni soklan2 die



-Your full name

ZETTY DISAPPEAR. ADIK BERADIK NGN BRITNEY SPEARS

-Your first boyfiee name 

JUSTIN TIMBERLAKE. 


-Your ambition

NAK MASUK PERTANDINGAN VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA. KONFEM MENANG! SUARE MACAM SITI NURHALIZA KOT!


-Do you like my blog ? 


OP COZ LA

-Why ?

URL KITE HAMPIR SAME. ;)


-Do you happy with your life ?


IM HAPPY KALAU I DAPAT KAWEN NGN JUSTIN TIMBERLAKE!


-Are you dig your nose with your thumb ? Haha


HAHAHA. NAK TENGOK KE? BOLE JE AKU POST GAMBAR KAT SINI?


-Do you love your family ?'


YES! KALAU MY HUSBAND TU JUSTIN TIMBERLAKE!


-Did you love your ex boyfiee ?

BIG NO!


-when your first date ?


LUPE LAH. SELALUNYE JUSTIN JE INGAT SUME BENDE-BENDE NIEYH!


-have you ever lied to your parents ?


YEP! CAKAP NAK GI KUAR DATE NGN REMY ISHAK. TAPI SEBENARNYE GI DATE NGN JUSTIN TIMBERLAKE!

hahaha
tu jer soklan2 cepu emas nye!
puas aku jawab!
giler awesome punye jawapan!
hahaha
gtg!


sebelum terlupe!
jgn lupe tgk movie baru 
future husband saya!
IN TIME!


"in time Movie Poster"


ok?
lots of luv!


MRS. TIMBERLAKE!

notakakiku: sekali sekala ting tong tiada salahnye!

awesome punye negeri sembilan!

semalam n9 menang!
woot2!
syiokk kot!
tak sangke kot menang!
mmg goal last minute btol!
ahaks

mule2 time terengganu goal tu
spirit nak tgk bola
dah down giler
tgk n9 punye fans pun da mcm down
tapi nak camne
ade gak rezeki
hujung2 perlawanan!
habis satu umah jerit goal!
bergeger rumah! ahaks ;P

i love u lah n9!
even semalam goal hai-o yang menentukan kemenangan n9.
cintaku tetap pada S. KUNANLAN
tak tau nape
love at the first sight kot!
ahaks!
tapi serius smlm tgk kunanlan lari macam nak terbang je!
laju giler!
awesome giler!

well, anyway congrats to n9!
<3 n9!


oh ya, sape yang tak kenal KUNANLAN
meh aku tunjukkan bakal menantu ibu aku. 
ahaks



*____*

notakakiku: mempromosikan grup KELAB PENYOKONG N9

Friday, October 28, 2011

MENGUBATI DEMAM DAN LARANGANNYA

baru-baru ini
satu keluarga saya demam!
bermula dengan kakak ipar,
beralih ke anak-anak die
beralih ke suami die
and now
merebak ke saye!

antara sebab ramai yang demam
adalah perubahan cuaca yang ketara
yelah
pagi2 kabus sejuk
naik tengah hari sikit dah start panas
petang bahang makin terasa
lewat petang tibe-tibe hujan lebat
berserta petir and kilat 
bile malam terasa panasnye balik
hurm
perubahan cuace mmg mempengaruhi
perubahan suhu badan.
=___=

sejujurnye
ramai tak suke demam
yelah
serba serbi tak kena
itu tak kena 
ini tak kena
tak selesa
tak de mood
mood makan kurang
mood tidur je banyak
hurm

tadi saya ade terbaca satu artikel menarik tentang demam
tentang 

MENGUBATI DEMAM DAN LARANGANNYA

ni saya sertakan artikel tuh 

yang dipinjam kan dari MINDA SUNNAH 

===========******===========

(Pengubatan Ruqyah Cara Sunnah Rasulullah .s.a.w. yang mengikuti Al-Quran As-Sunnah)
Lihat Kitab Al-Hikmah Kawarith Warruqyah Ash-Syar'ieyyah halaman 130 , Syaikh Yazid Abdul Qadir Jawas , Pustaka Imam Ash-Syafi'ee , Jakarta (Hikmah Di Balik Musibah & Ruqyah Ash-Syar'ieyyah)

1 . (Bab Demam)



Rasulullah .s.a.w. bersabda :"Janganlah kamu mencaci maki penyakit demam , kerana sesungguhnya demam itu akan menghapus dosa-dosa anak Adam sebagaimana menghilangkan kotoran besi".
(Shahih Muslim (no.2575) .

Rasulullah .s.a.w. bersabda :

 " Demam itu merupakan bahagian dari panas Jahannam , kerana itu dinginkanlah ia dengan air".
(Shahih : HR.al-Bukhari (no.3263) ,5725) , Muslim dan Ibnu Majah dari Aisyah RA. , Hadith ini diriwayatkan juga dari Ibnu Abbas , Ibnu U'mar , Rafi' Bin Khadij & Asma' Binti Abu Bakar)

Hukum Mencela Demam adalah (Makruh) : "Lihat Kitab Al-Adzkar An-Nanawiyyah hlm.591 

Walaupun sekadar makruh sahaja , tetapi lama-kelamaan menjadi haram . Demam itu adalah salah satu ujian dari Allah yang kecil sahaja maka dengan itu sejukkanlah ia dengan air dan insyaAllah akan disembuhkan oleh Allah Azzawajalla . 
 Kami diriwayatkan di dalam Shahih Muslim dari Jabir Radiyallahu Anhu bahawa Rasulullah Sallallahu A'laihi Wassalam masuk menemui Ummu Saib - atau Ummul Musayyib dan bersabda :


مَالَكِ يَا أمُُّ السَّائِبِ - أوْ يَا أمُّ الْمُسَيِّبِ تزفْزِفينَ؟ قَالَتْ : الْحُمَّى،لاَ بَارَك اللهُ فِيْهَا،فَقلَ : لاَ تَسُبِّيْ الْحُمَّى،فَإِنَّهَا تُذْهبُ خَطَايَا بَنَيْ آدَمَ كَمَا يُذهبُ الْكِيْرُ خَبثَ الْحَديْدِ

"Ada apa denganmu , Wahai Ummu Saib - atau Ummul Musayyib - tubuhmu gementar ? Dia menjawab ,'Demam , semoga Allah tidak memberkatinya !"Baginda bersabda :"Jangan kamu mencela demam , kerana demam itu menghilangkan dosa-dosa anak Adam sebagaimana api menghilangkan karat besi".

Kata arab dalam hadith ini "tuzafzifina" bererti bergerak ke mana ke mari dengan gerakan yang cepat , maksudnya gementar . Lafaz tersebut dengan huruf 'TA' dhammah kemudian dua huruf zain . Diriwayatkan pula dengan huruf ra', tapi huruf zain . Diriwayatkan pula dengan huruf ra' tapi huruf zain lebih masyhur . Di antara yang meriwayatkannya adalah Ibnu Atsir . Penulis kitab al-Mathali' meriwayatkan dengan huruf zai . Pada riwayat lain dengan huruf ra' dan qaf , tapi yang masyhur adalah fa' baik dengan huruf zai ataupun ra'.

Wallahu'allam...   

Wednesday, October 26, 2011

entri ni takde tajuk

hurm. aku nak biar entri ni takde tajuk
cuz aku pun tak tau nak bagi tajuk ape.
just nak share la.
aku insyaAllah ade interviu nanti
tak tau la dpt ke tak
just pergi jep
kalau dapat
alhamdulillah
kalau tak.
takde rezeki lagi tu

hurm
mmg la rezeki masing-masing
tapi aku macam tak berape nak faham
nape mesti nak memilih kerja
ade orang da dpt kerja elok
elok tmpt. elok gaji.
tp nak kuar
ade orang tak dpt2 keja
usehe dah, doa da. 
tp x dpt jugak.
sampai sanggup kerja pape
keje selain ape yg patot la. 
hurm
macam aku la tu

dah lame kot aku jobless
tapi nak wat camne
kene carik jugak
cume rezeki tu
lambat sampai kat aku.

tak faham jugak kalau orang suke main tukar-tukar kerja
cuz susah kot nak carik kerja skrg ni
walaupun ade beribu-ribu kat jobstreet
tapi applicant yang memohon berjuta
haihh
manusia.
mmg jarang nak bersyukur.


Sabda Rasulullah saw :

“Sesiapa yang tidak bersyukur dengan nikmat yang sedikit, nescaya dia juga tidak akan bersyukur dengan nikmat yang banyak dan sesiapa yang tidak berterima kasih kepada manusia nescaya dia juga tidak bersyukur kepada Allah SWT”.( Riwayat al-Tirmizi)


hurm.
 tuh aje la post aku kali ni.
saje je nak wat post ni
sbb sume bende ni terlintas kat kepale otak
takde kaitan ngn sape2 pun
just aku je
yang bengong.
ok la. mahu tido!
nite~


notakakiku: teringin nak carik kerja gune surat khabar, kanta pembesar n maker merah!
;P

Tuesday, October 25, 2011

my precious treasure!

sape tak suke duet? sume orang suke duet. sume orang perlukan duet. cuz dengan duet kite mampu beli sume. bile aku cakap sume. means benda yang bole beli la. jgn la tetibe ckp. money cant buy happiness. tapi with money kite leh buat orang lain happy. contohnye mcm beli hadiah la. ;P

haha. ;P

ok.cukop la intro pasal duet. sbnrnye aku nak share pasal hobi aku yang biasa-biasa nie.. well, to be honest aku seorang yang suke mengumpul. hurm. contoh macam kumpul duet, kumpul teddy bear, kumpul boifren, kumpul skandal, kumpul baju, kumpul benda2 unik. even ibu aku pun ckp, aku suke kumpul sampah. haha. maksud sampah kat sini, bukan la sampah2 makanan2 tuh. maksudnye, aku simpan barang2 yang xde gunenye lagi. jam yang rosak la. pen yang xde ink la, and mcm2 lagi la. 

so now aku nak bg korang cuci mate ngn hasil kumpul-mengumpul aku.

aku suke kumpul duet.

and ni duet2nye!


oh ya, start ngn album dulu
ni album duit saye
tak besar pun.
kecik je.
tapi ok la. 
ade gak tmpt nak isi duet. :)


and this
some of my collection
yg tak banyak mane. 
tp still precious to me!
:D

p/s: abaikan teknik fotografi yang entah pape ni. :P


the old malaya money
old treasure by atuk. :)

swiss money


sweden kronor

five pound england

dong vietnam

pound egypt (mesir)

us dollar

euro


saudi riyal
the new version (green color) and the old version (black-ish)

indonesia rupiah

korean won

ringgit brunei

indian rupee

syria pound

UAE dirham

estonian kroon

by the way
tak sume negare-negare ni yang aku dah pergi.
some ade yang orang bagi. 
macam ibu, aunt, cousin.
cuz dieorang tahu aku suke kumpul
so dieorang dah prepare sekeping tuk bg aku.
hik2. betuah kan. kumpul pun atas ihsan orang. hik2. :)

dulu rase cam ntah pape je.
simpan duet ni.
tp bile dah banyak macam ni
rasa puas la jugak.
cuz ade gak bende yang still last sampai skrg.
hik2. :)

notakakiku: jadikan minat mengumpul sebagai precious treasure! peace! ;)


Sunday, October 23, 2011

trip ibu ke makkah bermula di kelana jaya!

semalam hantar ibu. 
kat kelana jaya.
mule2 excited nak hantar
tapi disebabkan kene pegi awal.
jadi a bit clumsy la plak. 
haihh
=___=''

ibu da kene berihram dari rumah.
im not sure why. 
rasenye sbb ibu da nak niat haji nanti!
kene niat dlm flight nanti!




ibu yg dah ready berihram! ;)

tuh dia barang ibu! ;)

mase kat kelana jaye
omg!
ramai giler! 
ramai sampai bersempit2 jalan. 
ramai yg menghantar dari jemaah. ;P
sorang jemaah. berpuluh yg menghantar
tuh tak masuk camane nak parking!
bersepah kete kiri kanan parking.
haihhh

mase kat sane.
dah tau sure lapar
so dah prepare
meehoon and karipap.
so kiteorang pun open table kat atas jalan.
sambil bersila
and berpolisterin.
kiteorang pun makanlah! ;P
makan masakan terakhir ibu.
lepas ni kene tunggu 43 hari 
baru leh dpt rase!
ahaks!

along and adik yg kuat makan! ;P

ibu menikmati makanan masakan sendiri yg sedap!

anak along yg tak kuat makan. mkn karipap je.

kat sane mcm pesta balon plak. 
ramai plak la berniaga jual belon
bukanye murah
rm 7 tuk belon.
and rm 15 tuk pistol air belon
saje je nak berniaga kat situ
sure laku
yelah mane tak lakunye
mesti la budak2 tuh mintak sampai menangis2 nak beli
dah sorang beli
sume nak beli.
haihh
kopak la duet mak bapakdieorang.
$___$
baby bukan nangis sbb belon. die nangis sbb lapar. -____-'''



muke yg da dpt belon. bahagia! ^___^

nnuke yg tak brape ade perasaan dpt belon! -__-

notakakiku: aku xde dlm pic. sbb kamera kat aku. -___-''' 


suami miliki 39 isteri and 94 anak? omg!



ni keratan akhbar kosmo 22oktober
omg!
terperanjat ok!
ade 39 binik?
94 anak?
omg hebat btol si suami ni
tabik spring sikit!!!
toing!toing!

bile bace berita ni
aku macam tertanyalakan
yela
pelik kot 39 binik?
ke ade lagi orang yg ade lebih 39 binik?
hurm..
aku mmg pelik
pelik sampai banyak gile soalan yang aku terpikir.

1. die ingat ke name2 binik die?
2. die ingat ke turutan isteri die?
3. die ingat ke malam ni nak tidur ngn binik no brape?
4. die ingat ke name anak2 die?
5. die ingat ke anak die punye umur?
6. mampu plak die nak tanggung 39 binik and 92 anak?
7. die ingat ke tarikh lahir binik2 die?
8. die ingat ke tarikh wedding anniversary die ngn binik2 die?
9. die ingat ke no ic binik2 die ngn anak2 die?
10. die ingat ke tarikh lahir anak-anak die?
11. die ingat ke umur anak2 die?
12. mcm mane dieorang hidup dengan jumlah yang sgt ramai tuh???
13. berapa kilo beras nak masak tuk satu family nie?

okay. aku kene stop questioning
sblom aku yang giler!
tp seriusly
aku mmg tabik spring kat die!
mmg awesome la.
duduk umah 4 tingkat
lepas ni kalau tambah binik.
kene la tambah tingkat kat umah die tuh.
ahaks. :P

notakakiku: ade orang susah nak carik pasangan hidup. and vice versa! =____=

Saturday, October 22, 2011

serasi bersama + masterchef malaysia = awesome giler!

baru je tadi tonton SERASI BERSAMA season 2
hosted by adlin and amy
best giler!
tak tau nape.
tapi best!
rase sweet sgt
pasangan-pasangan yang hadir tadi!

tadi ade
datuk jalaluddin hassan and wife
nora and husband
faizal husein and wife
dieorang sweet giler! 
hurm 
bile la nak sweet camni
haihhh
-___-'''

hurm, dulu ade serasi bersama ade season1
tapi tak ingat sape yang host
lupe la pulak
haihhh lagi
=____=

oh ya,
tadi before tgk serasi bersama
tengok masterchef
ade seorang yg sgt la cute lagi adorable!
name azmil!
omg!
mmg cute!
and die mcm a bit bimbo tadi
sbb tu la die cute!
hik2
<3


jom follow twitter masterchef malaysia -->> link

notakakiku: bile la saya dan pasangan dapat masuk rancangan serasi bersama plak. =____=

Friday, October 21, 2011

haji menuju Allah

tadi tolong-tolong ibu pack barang-barang
barang-barang yang diperlukan tuk esok
dan untuk 4 hari mendatang.

persiapan untuk ke sana
banyak barang kene bawak
siap ade cek list
siap ade majalah keluarga
siap google lg
ni sume penting
untuk elak bende2 penting tertinggal.
cume satu je.
harap tak overweight la beg ibu. 
ahaks

sedang2 pack
tertanye kat diri sendiri
bile pulak la turn saye nak ke sana
jadi tetamu Allah
di Makkah
cuz going to makkah is every muslim dream!

Makkah is the wonderfull amaging holy place of world that every muslim dream to visit in life

hurm
rindunye pada makkah
rindunye pada kaabah
rindunye perasaan ketika berdoa di hadapan kaabah., 
tawaf keliling kaabah
berjalan dari safa ke marwah
dan disana kite
melihat keagungan dan kebesaran 
yang Maha Esa
betapa agungnya ciptaan-Nya menjadi kan langit dan bumi
serta menjadikan setiap hidupan untuk hidup di bumi Allah ini
subhanallah!

dah lame tak jejakkan kaki ke tanah haram tu
dah bertahun2 lamenye
dulu 1st pergi dengan sekeluarga 
tuk umrah
ade ayah, ibu, angah, anchik, saya, nenek, makcik
lengkap! 
kecuali along. 
sibuk belajar. 
lepas tu pergi 
untuk haji
ayah, ibu, saya, babah, acik., wedad
alhamdulillah. 
sempat juger ayah sempurnakan haji
:)

hurm.
untuk ibu
mudah2an
perjalanan ibu dipermudahkan
ibadah haji dan umrah ibu dipermudahkan
doa ibu dihadapan kaabah dimakbulkan
ibu selamat pergi dan selamat berpulang!
amiiin..
jgn lupe kurma! ;)


nak dedikasikan lagu ini untuk ibu
(wpun ibu tak bace blog saye!)

raihan
haji menuju Allah!

notakakiku: ibu da minta saye daftar haji. tapi macam. terpikir. kerja pun blom lagi. mcm mane nak dftr? ;)


Tuesday, October 18, 2011

adik


ini anak buah saye

name : bukhary bin zulhelmy

umur: 2 tahun

cite-cite: imam muda

hobi: suke kacau orang. suke sibuk depan kamera, suke tonton oasis.

ini antara aktiviti die yang paling die suke

pose depan kamera! ;)

tempat : dinding rumah

tarikh: 10 oktober 11

masa: siang

wardrobe: sendirian berhad













notakakiku: sekian. :)

Monday, October 17, 2011

journey to the east. day 3.

now nak buat blog pasal day 3. haha. mesti korang bosan nak bace. tapi takpe. post ni mmg tuk syok sendiri pun. oh yeah! ;) 

day 3 begin dengan snap2 gambar. snap gambar kat bilik hotel. cuz pagi ni dah kene check out dari hotel. so before tinggalkan hotel. kite snap gmbr! 

wallpaper bilik sy cun!

tandas hotel. yang takde paip.

day 3 tak byk gambar sgt. cuz pergi kedai2. mule-mule pergi kedai seaweed. ok la. sbb suke seaweed bli la jugak seaweed tuk kawan-kawan yang gemar seaweed. hik2.  

peminat cilik sy. haha. bukan2. peminat seaweed sy. ;)

then after that pergi kedai ginseng la pastu gi kedai herb la. honestly, kiteorang tak beli pape pun kat kdai ginseng n herb tu. sbb harge die super duper expensive. mane mampu kot! beribu! bawak korea pun takde la beribu smpai nak beli ginseng semate-mate. dah la time ni lom shopping lagik. haih. so kiteorang pulang ngn tangan kosong je. 

then kiteorang proceed ke cosmetic shop. ok la. ade gak beli. wpun barang yang dieorang rekemen tuh mahal nak mampos. aku just beli eyeliner, mascara ngn mask je. ahaks. tu je yg mampu! hik2.

cantek tak muke aku?




oh ya lupe cite pasal lunch. kiteorang lunch n dinner kat restaurant yang same. mcm day 2. restaurant pakistan. menu die lebih kurang la. tp still sedap! ;)

tembam giler. akibat banyak makan samosa. 

lepas dinner. shopping time! kat itaewon. xde ape pun beli. just beli souvenir tuk teman2 jep. :)


roti boy @ itaewon