Followers

Friday, October 28, 2011

MENGUBATI DEMAM DAN LARANGANNYA

baru-baru ini
satu keluarga saya demam!
bermula dengan kakak ipar,
beralih ke anak-anak die
beralih ke suami die
and now
merebak ke saye!

antara sebab ramai yang demam
adalah perubahan cuaca yang ketara
yelah
pagi2 kabus sejuk
naik tengah hari sikit dah start panas
petang bahang makin terasa
lewat petang tibe-tibe hujan lebat
berserta petir and kilat 
bile malam terasa panasnye balik
hurm
perubahan cuace mmg mempengaruhi
perubahan suhu badan.
=___=

sejujurnye
ramai tak suke demam
yelah
serba serbi tak kena
itu tak kena 
ini tak kena
tak selesa
tak de mood
mood makan kurang
mood tidur je banyak
hurm

tadi saya ade terbaca satu artikel menarik tentang demam
tentang 

MENGUBATI DEMAM DAN LARANGANNYA

ni saya sertakan artikel tuh 

yang dipinjam kan dari MINDA SUNNAH 

===========******===========

(Pengubatan Ruqyah Cara Sunnah Rasulullah .s.a.w. yang mengikuti Al-Quran As-Sunnah)
Lihat Kitab Al-Hikmah Kawarith Warruqyah Ash-Syar'ieyyah halaman 130 , Syaikh Yazid Abdul Qadir Jawas , Pustaka Imam Ash-Syafi'ee , Jakarta (Hikmah Di Balik Musibah & Ruqyah Ash-Syar'ieyyah)

1 . (Bab Demam)Rasulullah .s.a.w. bersabda :"Janganlah kamu mencaci maki penyakit demam , kerana sesungguhnya demam itu akan menghapus dosa-dosa anak Adam sebagaimana menghilangkan kotoran besi".
(Shahih Muslim (no.2575) .

Rasulullah .s.a.w. bersabda :

 " Demam itu merupakan bahagian dari panas Jahannam , kerana itu dinginkanlah ia dengan air".
(Shahih : HR.al-Bukhari (no.3263) ,5725) , Muslim dan Ibnu Majah dari Aisyah RA. , Hadith ini diriwayatkan juga dari Ibnu Abbas , Ibnu U'mar , Rafi' Bin Khadij & Asma' Binti Abu Bakar)

Hukum Mencela Demam adalah (Makruh) : "Lihat Kitab Al-Adzkar An-Nanawiyyah hlm.591 

Walaupun sekadar makruh sahaja , tetapi lama-kelamaan menjadi haram . Demam itu adalah salah satu ujian dari Allah yang kecil sahaja maka dengan itu sejukkanlah ia dengan air dan insyaAllah akan disembuhkan oleh Allah Azzawajalla . 
 Kami diriwayatkan di dalam Shahih Muslim dari Jabir Radiyallahu Anhu bahawa Rasulullah Sallallahu A'laihi Wassalam masuk menemui Ummu Saib - atau Ummul Musayyib dan bersabda :


مَالَكِ يَا أمُُّ السَّائِبِ - أوْ يَا أمُّ الْمُسَيِّبِ تزفْزِفينَ؟ قَالَتْ : الْحُمَّى،لاَ بَارَك اللهُ فِيْهَا،فَقلَ : لاَ تَسُبِّيْ الْحُمَّى،فَإِنَّهَا تُذْهبُ خَطَايَا بَنَيْ آدَمَ كَمَا يُذهبُ الْكِيْرُ خَبثَ الْحَديْدِ

"Ada apa denganmu , Wahai Ummu Saib - atau Ummul Musayyib - tubuhmu gementar ? Dia menjawab ,'Demam , semoga Allah tidak memberkatinya !"Baginda bersabda :"Jangan kamu mencela demam , kerana demam itu menghilangkan dosa-dosa anak Adam sebagaimana api menghilangkan karat besi".

Kata arab dalam hadith ini "tuzafzifina" bererti bergerak ke mana ke mari dengan gerakan yang cepat , maksudnya gementar . Lafaz tersebut dengan huruf 'TA' dhammah kemudian dua huruf zain . Diriwayatkan pula dengan huruf ra', tapi huruf zain . Diriwayatkan pula dengan huruf ra' tapi huruf zain lebih masyhur . Di antara yang meriwayatkannya adalah Ibnu Atsir . Penulis kitab al-Mathali' meriwayatkan dengan huruf zai . Pada riwayat lain dengan huruf ra' dan qaf , tapi yang masyhur adalah fa' baik dengan huruf zai ataupun ra'.

Wallahu'allam...   

No comments: