Followers

Thursday, November 03, 2011

bercerita tentang kahwin!

tengah-tengah malam ni. memang menjadi keje tetap aku untuk online sume laman web sosial aku. dari facebook, twitter, tumblr, blog, photobucket, and macam-macam lagi lah. so tengak syok2 tweet tweet, kak dina tweet satu post yang macam buat aku terpikir.

ini tweet kak dina yang wat aku terpikir. hurm


aku selalu tertanye. ape kriteria yang perlu ade dalam mencari pasangan? macam mane nak cari pasangan yang betul-betul sesuai dengan kite? hurm. aku pernah terbace tentang hadis dari Rasulullah tentang kriteria ni.

Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam pun menganjurkan memilih istri yang baik agamanya,
“Wanita biasanya dinikahi karena empat hal: karena hartanya, karena kedudukannya, karena parasnya dan karena agamanya. Maka hendaklah kamu pilih wanita yang bagus agamanya (keislamannya). Kalau tidak demikian, niscaya kamu akan merugi.” (HR. Bukhari-Muslim)

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda,
“Jika datang kepada kalian seorang lelaki yang kalian ridhai agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah ia. Jika tidak, maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan kerusakan yang besar.” (HR. Tirmidzi. Al Albani berkata dalam Adh Dho’ifah bahwa hadits ini hasan lighoirihi)

but lately, macam banyak benda nak take into consideration dalam mencari pasangan. ye lah. nowadays bende yang penting untuk amik kire ialah:
kerja ape? kat mane? ape jawatannye?
gaji berape?
dah ade kereta? ade rumah?
cukop ke saving nak kawen? 
hurm. benda-benda materialistik mmg menjadi keutamaan sekarang ni. tapi jarang bende-benda macam ni diambil kire untuk carik pasangan.:
cukop ke solat die?
bole ke die mengaji dengan tajwid yang betul?
cukop ke ilmu agama die?
mampu ke dia nak didik bini die?

cuz bagi aku. tak dinafikan bende-bende macam yang material tu pun harus diambil kire. demi menjamin ekonomi rumah tangga. takde lah nak hidup berhutang. tapi sebaik-baiknye bende-bende wajib juge harus diambil kire. yelah bende2 ni jugak yang akan jadikan rumah tangga tu bahagia dan diredhai ALLAH.

lepas tu kak dina ade gak tweet lagi satu post. pasal ni:



kahwin dengan orang kaye tak bahagia? cetek nye akal die. kebahagiaan sesuatu perkahwinan bukan terletak pada kekayaan. tapi terletak pada persefahaman antara due pihak.

contohnye macam ibu ayah kite la kan. ibu ayah kite dulu pun bukannye kaye mane. orang kampung je. nasib baik. dapat kerja kat kl. itu pun kerja polis je. gaji polis pun berapa la sgt. nak tanggung anak binik lagik. tapi ibu ayah kite kene kuat. kene kuat besarkan anak-anak. walaupun anak ade 4 je. tapi nak sekolah kan anak pagi petang masih banyak  jugak duet nak gune. tu tak termasuk penat lelah nak membesarkan anak-anak lagi. tapi at last. alhamdulillah. hari ini. 4 orang anak ayah berjaye mcm yang ibu ayah harapkan. dan perkahwinan ibu dan ayah masih bertahan sehingga ke akhir hayat ayah. :)

ibu dan ayah

 
4 orang adik beradik saye. 
kecuali baju hijau tu.
die disturber of the peace

notakakiku: ini.ceritakahwin.ku. ;P


7 comments:

Fatin Mraz said...

nice to meet u in KB..
hope to see each other in each others blog pasnih.. salam perkenalan dari FM ya.. ;]

ztsuhaily abdmalib said...

owh. nice to meet u too!
shud be no probs!
salam perkenalan too!
btw, thanks for the comment!

Ku Azhar said...

waaaa..kebahagiaan ditangan Allah :)

ztsuhaily abdmalib said...

tepat skali! 10 markah tuk anda! ting ting ting!!! ;P

nur anis said...

tanya wardina. cab driver tu handsome tak? hiiiii..

ztsuhaily abdmalib said...

hahahaha. alamak! lupe nak tanye la plak!

Anonymous said...

perlu memeriksa:)