Followers

Sunday, January 29, 2012

mari berhias cara ISLAM!

Assalammualaikum. hari ni nak share satu post menarik tentang cara berhias cara ISLAM! jom amalkan! ;)

Adab ini adalah amalan yang diamalkan oleh Nabi Yusuf A.S. yang telah diangkatkan darjat dari hamba menjadi seorang pembesar.

Barangsiapa yang mengamalkannya setiap hari dan sebati dalam hidupnya, maka mereka akan sentiasa dipandang manis, berseri dan dikasihi pada setiap mata yang memandangnya.


mari berhias cara ISLAM!

Ia juga merupakan rahsia awet muda dan Insya Allah apa yang dihajati akan tercapai.

Amalan:

Apabila menghadap cermin bacalah:

Selawat 3 X

Bismillahirahmanirahim segala puji bagi Allah yang memperbaiki tingkah laku, maka 

perhaluskan budi pekertiku.

Sentuh muka dengan jari dimulakan dengan..

Mulut

Hidung

Mata

Dahi

Mulalah bersolek. Setelah selesai Baca Bismillahirahmanirahim Doa nabi Yusof (surah Al 

Baqarah ayat 165) 10X Sambil niat apa yang terjadi sambil merenung ke..

Mulut

Hidung

Mata

Dagu

Selamat beramal..



notakakiku: credit to oh! alkisah

Wednesday, January 25, 2012

lawak inistoryku!

recently, abang no.2 aku aka angah. baru tahu yang aku ade belog! dah bertahun-tahun ade belog. baru dpt thu thn ini. hahahhaa. itu pun secare tak sengaja bile aku tinggalkan lappy dengan menayangkan homepage blog aku. so sejak dari hari itu, belog aku dibahan dan ditertawakan!  TT____TT oh sedihnye dan pilunye hati ini!

T___T

so semenjak dari itu, abang aku selalu membaca belog aku dengan nada yang sinis. haha angah memang nak kene ni! die selalu memperli segala post post yang ade dalam belog ku ini. dah la bahan giler2 lepas tu ketawa tak hingat dunia! ohhh sadisnye hidup dapat abang macam ini! TTT_____TTT

then, baru-baru ini, abang ngah bagi tahu kat abang cik (abang ke3) tentang belog aku. so dieorang berpakat lagi berkomplot untuk bahan belog aku ini dan bagi name2 bodow tuk tukar name belog aku. ini.. =___+ ohh sangat rase nak belasah abang aku ini laju2. hahaha! ;P

so ini ade la name2 belog yang mereke cadangkan


  1. inicheereetku.blogspot.com
  2. iniberrraaqqku.blogspot.com
  3. inikentuuuttku.blogspot.com
  4. iniberaqbusukku.blogspot.com


hahaha bodoww betul abang2ku ini! kalau tukar name belog dengan name ini, sure takde sape nak bace belog aku ni!!! hahhaha bongekk betul abang2ku ini! xde ke name yang lagi glamor tuk belog aku ini! ini bagi name tak senonoh tahap cipannzeee! 

ini la 2 ekor abang2ku.

notakakiku: teringin nak tukar name belog. tapi takde idea!

Tuesday, January 24, 2012

cerita curang dan rampas yang tak pernah nak habis!

erm hari khamis tu aku ade lepak dengan sorang akak ni. akak ni best sgt. walaupun baru kenal. tapi dah macam rapat sgt. boleh kongsi-kongsi cerita. so sepanjang kiteorang jumpe and bersembang, kiteorang ade lah bukak topik pasal kes curang mencurangi dan juge kes rampas merampasi. haih. rase mcm kelakar je. bile dengar kes2 curang and rampas2 ni. yelah ingatkan mcm berlaku kat drama je. tapi tak sangke real life pun ade berlaku. ntah pape je.

cis betul!


lagi ntah pape kalau perempuan yang nak main curang n main rampas2 ni. hish! ntah pape sungguh! die ingat die cun sangat ke? sampai nak main kayu tige, empat and lime? hishh! tolong lah. kalau dah dapat sorang tuh, tak yah la nak menambah-nambah. kasi can la kat orang lain. yang single. tak payah nak tamak-tamak. tak ke mane pun kau tu nak tamak. kang ade pula yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran macam taik unta! hmppphhh!

bile time tu terjadi. baru padan la dengan muke kau yang bajet cun sangat tuh! hishh! ade mase aku rase mcm nak simbah je asid kat muke die. baru die leh sedar. yang muke die tu cantik sangat ke??? haihhh. geramm pulak aku. dengan minah yang perasan cun sampai nak main curang and rampas2 nieyhh!!

cantik ke?


kalau dah curang tu. curang je la dgn laki yang single. tak yah la nak curang dengan laki orang atau bf orang. lepas tu. tak pasal2 je tuduh gf orang tu rampas bf die. haihh.. tolong la sedar la diri. sape yang rampas sape. tak perlu la. nak carik pasal dengan tuduh menuduh ni. sile la suluh skit muke tu. cantek sgt ke? hensem sgt ke bf tu? smpai nak main rampas-rampas??? haihhh..

wahai perempuan yang main curang and main rampas2. sudah2lah. x kemane pun nak main curang and rampas2.    nanti ape pun tak dpt. jadi andartu je la kau tu. buat2lah taubat. dah dapat sorang. syukur la. dan jaga la orang tu baik2. cuz ade orang lain nak dapat sorang pun susah bukan main. haihh.

notakakiku: main curang and rampas2 ni bukannye best sgt pun! baik main dam ular. =____+


Monday, January 23, 2012

si mate besar sugar glider!

oh sugar glider! itu lah yang tengah menjadi tangga pertama dalam senarai topik terhangat kat rumah! ini sume gara-gara abang keSAYANGan aku! die yang terlampau taksub dengan sugar glider. aku yang terpakse dengar impian die untuk beli sugar glider. beli dengan duet aku! ahh! memang pandai bodek betol mamat ini. =__=''

tak tau la kenape si abang aku ini boleh minat sangat kat sugar glider ini. hurm. aku tengok sugar glider tu biase je. macam tupai-tupai lain yang bersepah kat atas pokok kelapa dan rambutan kat kampung. tak banyak beza. still tupai!

suggie yg menjadi igauan anchik!

peek-a-boo! comel!

so semenjak abang aku pulang dari sarawak. hari-hari die citer pasal binatang feberet die ni! sampai muak dah gegendang telinge aku dengar. rase mcm nak muntah aje! hahaha tp bile dah tgk btol2. comel tu mmg la comel. tp harge die pun comel!ahaks!

comel kan saye?

so abang aku ni tengah duk mimpi2 dengan angan2 die dengan sugar glider! sian die. sampai siap google, siap survey kat mid, carefour, pasar malam. sume tmpt die nak survey. smpai suruh aku tanye kat kinah. sbb adik kinah pun ade bela seekor! haihhh. taksub betul abang aku ni kat sugar glider! 

now, aku terpakse la buat2 layan minat abang aku. nak wat camane. die kan abang keSAYANGan aku! hmppphhh! kepade yang ade bela sugar glider, bole la tolong aku menyelesaikan masalah abang aku yang sgt2 taksub dgn sugar glider nieyh. =___=

suke giler dgn cage die ni! comel!


notakakiku: suggie mode activated! gambar2 ni aku pinjam kat http://mysugargliderstore.blogspot.com

Saturday, January 21, 2012

selamat bercuti semua!

selamat bercuti semua!
jom balik kampung lame-lame.
rilek kan otak kejap.
dari masalah kerja.
masalah kerja
dan masalah kerja!



so time-time cuti ni
memang seronok bersama keluarga
keluara terchenta!
ohhh seronok betul cuti kali ini!!!!
dapat balik kampung,
dapat bersama keluarga
dapat makan masakan ibu
dapat makan sate
dapat mancing tepi laut.
ohhh bestnye hidup mcm ini!
meluangkan masa bersama keluarga!

tadi alang belanja sate.
saje suke-suke makan besar dgn family.
so tadi dapat la perkena
air feberet kat kampung aku  nie!
ktorang panggil air oren bodo jer.
tak tau nape!
sedap! macam air F&N!
cume die kurang gas.
and perasa paling sedap,
ais krim soda!
ohh memang tip top lah!

sape yang tak pernah tengok,
meh aku tunjukkan
rupe die!



(sumber: google!)

notakakiku: air botol ini sedaappppp!

Sunday, January 15, 2012

stylo mylo!

erm. hari ini takde keje sgt. duk umah menghadap laptop ngn tv je. mudah sgt. sblh kanan laptop. sblah kiri tv. so tak banyak bergerak. pastu laptop atas meja makan. makan2 menghadap laptop. makan2 menghadap tv pulop. mmg tak banyak gerak. akibatnye. cik bonbon kite semakin bessaaarrrr! adushhh!

so hari ini banyak belogwalking. urm. sbnrnye da lame tak main tenet lame-lame mcm ni. yelah duduk rumah angah. die main tenet kat tpon je. xde berokband. so bile anchik kesayangan kite ni ade. die bagi la pinjam kan berokband die. baik hati kan? tp dengan syarat. bill bulan ni aku bayarr! hadoiii.. mcm tu pulak dahh. ade pulak abang yang baik mcm ni kan???? 

so post ni nak citer pasal fesyen. urm jarang gak la aku bukak topik ni. erm mungkin sbb takde pengalaman atau idea macam mane nak taip post pasal fesyen. so hari ini kan banyak buat research. yelah. jump dari satu belog ke satu belogshop ke satu belog dan ke satu belogshop semula. erm. tengok dieorang ni pakai ape sume cantek. yelah orang kate. kala da muka cantek pakai ape pun cantek kan?? erm..

ni antara mereke yang cantek!

maria elena. 

amirah owner shawlbyvsnow.

fatin suhana

oh, muke mereka sgt cantek dan perfect! ^___^

well aku ni xde la begaye sgt. stkt main mix match je. janji ado. pakaian wajib jeans, tshrt, cardigan, tudung, selipar! haha mmg santai habis! tp bab selipar tu mmg salu dah kene komplen ngn orang sekeliling. pakai cantek2. make up bagai2. last2 pakai selipar tandas jugak! hahaha. ni sume terpengaruh dengan rumet! SAKINAH! hahaha ;P

berikut pulak mereka yang terSANGATlah CANTEQ!~



first time jumpe selendang. x pandai lilit


dah pandai lilit skit. tp mcm buruk. so kene cover ngn tgn. ;P


ni selendang pinjam kat pak arab. 

muke mintak penapar sekali

mintak penampar due kali


mintak penampar 3 kali

sile tampar berkali-kali!


tapi aku sure. ramai lagi cemburu bile tgk style aku yang paling latest! sbb style ni tak pernah orang lain buat. style yang iniate sendiri. dengan hasil kreativiti aku! 


.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
..
..
....
..
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



hahah 
cemburukan dengan style aku yang paling baru ini?
hahahahahhahahaha


notakakiku: aku tgh boring. tu yang post pun boring! hahahahah sorry korang!

Saturday, January 14, 2012

muda dan tidak matang!

urm. its almost a month kat wisma zelan. kehidupan berkerjaya bermula. xde ape yang best. melain kan kerja. kerja dari 8.15 until 5.15. urm menghabiskan hari2 kerja dengan kerja, kene marah, dan kene marah. biasala tu. marah mmg dah sebati dengan hidup sbg seorang yang berkerjaya. sume orang kene marah. urm. tak kesah la kene marah ke ape ke. janji hujung bulan gaji masuk! hahaha! ;P

kene marah tu lumrah. janji hujung bulan dpt gaji!

2012 dah datang. so dah kene pasang azam siap-siap. urm. sbnrnye tak tau nak azam ape. melainkan ade boyfren hensem lagi kaye! haha. urm. sebenarnye tak penah ade azam pun. i mean specific azam la. macam kene tunang bile umur da 23. mcm tu la. selalunye azam bodow-bodow je. nak beli handbag tu, nak beli kasut tu, handphone tu. haha. actually bende tu bukan azam. lebih kepada nak puas kan diri je. haha ;P 

urm. bile tengok kawan yang birthday die bulan ni. and tgk umur die da meningkat 23. urm rase mcm a bit old la. sbb still rase diri ni tak macam 23. still rase mcm 17. young ang immature. masih mengharapkan famili. masih memerlukan famili di sisi. tak boleh nak indipendent. urm. bile la nak pandai berdiri di kaki sendiri untuk menjalani kehidupan sendirian. contohnye macam duduk rumah sendiri, pergi kerja sendiri,  masak sendiri, uruskan masalah sendirian. urm. sume tu aku masih belom buat lagi. jauh disudut hati.teringin. tapi pada masa yang sama. rase takot nak buat. urm.ntah lah. aku masih immature.


ade diantare kawan aku yang dah kahwin, dah nak tunang, dah ade pasangan hidup. urm. bab yang ni. aku memang jauh lagi la. tak pernah terpikir nak ke arah tu. urm. rasenye. masih banyak lagi urusan yang perlu aku uruskan sebelum fikirkan bab ini. -____+

urm. aku masih same. same dengan aku yang 5 thn lepas. masih muda dan tak matang!!! urm. bile nak berubah ni? bile ? bile? bile? keep questioning myself. urm.




notakakiku: (empty)

Monday, January 02, 2012

triple awesomeness weekend!

last weekend aku ke cameron highlands. dah 22 tahun tak pergi. ohh rindu nye kat cameron highlands! hahah rindu la sgt kan. bukan dah 22 tahun tak pergi, sebetulnye memang tak pernah pergi! so bile first time nak pergi, batak la sikit jadinye aku ni. excited terlebih! ahaks! so aku mula la bayangkan cameron tuh macam dekat dgn genting. which is takde la amik masa 5-6 jam perjalanan dari umah. rupenye, cameron highlands mmg jauhh! hadoii sakit pinggang aku duk dalam kete. ahaks! tuh la jadinye bile tak study betul2 peta malaysia! haihhh!

sesampai nye kat sane, kiteorang menetap kat homestay kampung taman sedia. kampung ni mmg awesome! especially owner rumah homestay yg kiteorang tinggal tu! rumah die mmg nampak cameron sgt! dgn kebersihan rumah yg tiptop! dan yang paling penting, tandas die mmg cun habis! rase mcm nak tinggal lame2 je!

mule-mule dtg tu dah terbayang kan bestnye kalau kerja kat cameron! sejuk, mendung. so takde la peloh2. n electric pun jimat tak yah pakai aircond or kipas! tp bile pikir empat enam kali balik. hurm. tak jadilah. tak kuase aku nak duduk tinggi2 mcm tu. kalau duduk situ. alamatnye raye, raye cine sume aku stay je la kat atas tu. gayat nak turun. lepas tu sure malas giler nak bgn pepagi. sbb sejokkk gilerr! hadoii.

so selama 3 hari 2 mlm kat sane. aku bangga ngn diri sendiri sbb tak shopping! hahaha. bukan sbb tak de duet or ape. tp ntah la. tetibe sume nye aku berkire. yelah mcm nak beli tshrt. kalau pikir2 empat enam kali balik, sure la aku tak pakai baju tu. sbb baju pun da bertimbun2.n harge2 barang kat sane. sume di markup  habis! rase cam tak berbaloi je beli. so aku shopping mane wajib je. mcm kaktus, keychain, fridge magnet, ngn payung! hahah ntah pape je beli. :P

aku rase cukup la skali aku pergi cameron tu. ingt lepas ni kalau dah beranak pun ingat tak nak bawak anak2 gi sane. cukop la tgk gambar yg aku dah amik. aku dah amik siap2 tuk anak2 aku tgk. tak yah la nak naik atas sane lagi! sumpah tak mahu! sbb aku ni mabuk sikit! especially turun dari cameron. rase mcm mual2 nak berbadan due je! ahaks! ;P

so ni la antare gmbr yg aku nak simpan tuk anak2 aku nanti! 


drop by  kat cameron valley 


malas nak turun. so amik gmbr dr jauh je la. ;P

me and my cousin

me and my mom

strawberry farm

strawberry farm

cactus!

pasar brinchang



payung feberet!

my family!


drop by kat kg orang asli kat area tapah

notakakiku: the part of cameron is not the weather, not the scenary, not the cabbage, not the strawberry, but all the mat salleh yg dtg holiday kat sane! ahakss suci bersih mate aku! O___O