Followers

Tuesday, May 29, 2012

Mari Menabung!


ohh lame nye tak menabung. dulu ade la jugak menabung. tapi setakat memenuhkan tabung dengan duit syiling lime posen. memang tak akan kaye la jawabnye! ahaks!

so sekarang, selepas dah kene carik duet sendiri. dah tau susah payah mencari duet. baru la rase menabung tuh kembali! ahaks! ;P

kalau dulu menabung sebab nak shopping. now, sume tuh dah xde sgt da. niat menabung dah tukar!
so, antara sebab aku nak menabung adelah

1. nak simpan duit pergi haji.



ohh, ini memang satu impian yang jelas lagi nyata! and ibu pun dah suruh tuk menabung and pergi daftar haji. cume diri ini je tak terpergi tabung haji untuk buat pendaftaran. haihhh.. susah betol. usia terlalu muda untuk pergi haji? hurm. haji takde menetapkan umur berapa nak kene mengerjakan haji. jika ade kemampuan, dan layak, ape salahnya. time muda dan bertenaga la waktu paling sesuai pergi haji. yelah, kalau daftar tahun ini, bukannye nama tu naik tahun depan. kalau tak silap kalau daftar tahun ini, nama mungkin naik dalam list untuk tahun 2020. ok la tu. time tu dah 31. ekonomi pun da stabil time tu! ;)



2. nak melancong!



wuhuuu. aku memang suke melancong! itu memang tak dapat nak dinafikan. so next tempat aku nak pergi ialah PERTH! ohh tak sabar rasenye nak pergi sana. memang menjadi idaman untuk mengunjungi PERTH! bukan ape. ini pun sebab pakcik ade kat sane. so bile melancong kat sane, kan dah jimat duet. transport, hotel, makan sume dah xde. tinggal air ticket jer! so bajet dalam 3 ribu je. ;) murahhh kan? ;)



3. bayar kereta!


ohh sekarang ni nak bayar kereta memang la sungguh tenat! dengan gaji yang tak seberapa tapi masih cukup tuk makan minum memang tenat nak bayar ansuran kereta. sebijik kereta dah 50 ribu, sebulan 6 ratus. tu tak masuk road tax, insurance, workshop, service. and macam2. so dalam poket kene sentiase ade duet spare. yelah. kot2 kereta buat hal. harus la ade backup. xkan nak biar kereta gitu jer. ;P


4. beli rumah!


ohhh ini memang impian! tapi dengan kenaikkan harga rumah yang melantun-lantun. memang susah nak beli! hadoiii. dah tak tau nak beli rumah area mane. area kl. memang dah takde harapan jer la. nak harapkan selangor. dengan negeri sembilan jer. now, dah ramai beli rumah area seremban, nilai. walaupun dieorang ni keja kl. gilerllahh macam mane dieorang bayar toll hari2?



5. Insurance!


hurm. sekarang insurance dah jadi kewajipan. semua orang nak sediakan payung sebelom hujan. semua nak get ready tuk hari tua. macam2 insurance ade kat luar tu. cume tak terbeli jer lagi! ahakss! bile nak beli insurance ni? ;(


6. kahwin!


oh ini memang takde niat langsung. saje je nak tambahkan point mari menabung aku! hahaha



so, mari menabung ok? ;P

Thursday, May 24, 2012

CONTEST! "SAYA SUKE KOREA"

hari ini tiba-tiba rase nak buat CONTEST. Ini sume sebab nak habis kan stock Souvenir kat rumah. Last year, dalam bulan 9 macam tu, aku ade melawat KOREA. So, memang ade la beli souvenir tuk rakan-rakan. so bile ade balance, tak tau nak bagi sape. Daripada biarkan souvenir tuk berhabuk lagi berkepuk dalam bilik, baik bagi kat orang yang nak? kan??

Sure ramai yang minat KOREA and berangan-angan nak pergi KOREA kan? So, sape-sape yang berminat dengan souvenir KOREA ni, boleh lah join CONTEST ini! ;)

Syarat-syarat die senang jer.

1) Harus lah Follow blog ini. ( Ikut kehendak sendiri. tiada paksaan)

2) Buat post pasal....

              "SAYA SUKE KOREA"

so dalam post ini, korang bagi tahu la. kenape korang nak pergi korea, tempat yang korang nak pergi. and ape-ape yang korang nak include la kan.

3) Link kan post korang kat blog ini. (Boleh letak kat comment)

Tu jer! Senang kan? Takde limit perkataan. suke hati korang la. janji best. 

So, post mane yang aku rase best, menarik, ade gambar, tidak hambar. Akan dapat hadiah! 

oh, Cakap pasal Hadiah, mesti korang nak tahu kan? Hadiah-hadiahnye adelah fridge magnet and bookmarks! ;)






Semua tu dari KOREA! ;)

Tarikh tutup: Bulan depan. tarikh lom tahu. ;)

notakakiku: harap-harap ade orang nak join. :)



Wednesday, May 23, 2012

Kasih ayah tiada terhingga!

As-Salam. Today just nak share one awesome video from the Celebrate TV. Video ini memang best. kalau tengok sure mengalir air mata.silap-silap boleh berjurai-jurai air mata tuh. ahaks!Video ini pasal story Rizalman and Umar. pasal susah payah seorang bapa menjaga seorang anak tanpa seorang ibu.


Bile tengok video ini teringat kat arwah ayah. =(

Last raya dengan ayah. 

Monday, May 21, 2012

lets CELEBRATE the TV!

pernah dengar pasal CELEBRATE TV? die adelah shows yang ada kat youtube. so, kite bole tgk online and repeat! ;P actually, the shows are based on the real life stories. some of the vidoes are DIY CREW and A PIECE OF CAKE! oh both shows memang super duper awesome! NO DOUBT about it! and the best part. its ALL MALAYSIAN! ;)

For DIY CREW, its the shows yang cerita pasal the successful Malaysian yang buat benda2 yang unik lagi cool. macam the KARIPOP, AZAHCHAN, FREOW CRAFTS. all of these people memang creative yet brilliant. so this shows untuk rakyat malaysian to get inspired and start to be creative! oh yeahhh. and one more thing, the show hosted by HAFIZ of FLY FM. ;)

and for A PIECE OF CAKE, show untuk belajar buat CAKE yang cute! on the video nampak senang tuk buat tapi macam susah! but, takpe still got time to learn! hehe. 

anyway enjoy the video from CELEBRATE TV~

the karipop!

azah azrina

faradiba of freow crafts

a piece of cake!

notakakiku: lets support our malaysian creative people! ;)



Friday, May 18, 2012

baking time! ;)

dulu aku tak de la nak minat baking-baking ni. yelah sbb masak lauk pauk pun tak berape nak expert lagi. ape ntah lagi baking. dulu bagi aku baking ni susah nak mampos sebab:

1. barang2 die pelik. ntah mane ntah nak dpt.
2. die ade sukatan bergram2. ishhh leceh la.
3. kene ade banyak peralatan yang canggih2. haihhh malas btol nak beli.
4. dulu aku tka suke kek!

but now, sume tuh dah berubah. now semenjak kinah buat kek batik yag awesome. terus aku semangat nak belajar. tp semangat nak belajar tu datang bile dah tak rumet dengan kinah. dulu die rajin buat. bile die  rajin. automatically aku malas la! sbb die buat sedappp wooo! so secara tak langsung. aku kene la usaha nak buat kek tu sebab teringin sangat. sampai kene call kinah la mintak resepi! ahaks!

so percubaan buat kek batik yang pertama, sedap. cume keras sikit. then baiki. jadi percubaan kedua banyak pulak cokelatnye. tapi still sedap! ahaks! ni mesti sebab modified skit resepi kinah. tu yang lari sukatan tuh! hahaha. tapi still sedap ok! ;P

resepi baru kek batik. tambah coklat cadburi macadamia!
fuhhh thumbs up!


now, semenjak same2 kerja ngn kinah. aku duk semangat pulak nak belajar buat macam2 kek. ;) siap mintak kinah tempah kan kelas lagi! ;) harap2 dapat la join kelas tuh! ahaksss! ;P

ini belog kek yang super duper awesome! PEARL CAKE+EVENTS tempat yang sesuai tuk aku cuci mate! ;)

notakakiku: ;)

Thursday, May 17, 2012

trend ber-tweet dengan artis

sebenarnye aku takde la nak berape faham sgt dengan segelintir budak-budak kat luar sane yang suke bertweet-tweet dengan artis. tweet dgn artis tu tak salah. malah twitter ni wujud sbb nak wujud connection between artis or orang femes dgn follower mereke.

but then, to me tak perlu nak tweet hari-hari yang begging artis tu reply sampai tulis tweet nak merajuk-rajuk. c'monla. dah besar kot. takkan sbb artis tak nak reply tweet kau, kau nak merajuk bagai. aduhhhh.

rilek la bro. artis tu pun sekali die update tweet die. beribu je nak reply n RT. so faham-faham jer la. terpaksa la tunggu turn tuk artis tu reply. and one thing for sure. jangan la buat ayat mengada-ngada lagi menyampah kat artis ni. pleaseee lahh! ;)



notakakiku: peace!

blog mereka cantek!

penatnye nak cantikkan belog sendiri.

awat belog dieorang cantek sgt ni?

any advice?

tolong~