Followers

Friday, August 03, 2012

oh kahwin muda!

assalamualaikum. ini la padahnye bile kite dah tak kerja. lagi-lagi tak kerja time bulan puasa macam ni. memang elok bebenor la. siang tidor. malam berjaga. hak hak. kurang la pahala puase tahun ni. =___=''


baru-baru ni kan ade video kahwin yang budak 16thn dgn 14thn kahwin kan? memang awesome la budak tu. kahwin giler awal. aku time 14thn pun tak khatam bab munakahat. macam mane nak kahwin? otak time tu pun masih ting tong. erm. actually sampai sekarang pun masih ting tong jugak. haha.


anyway, kahwin awal ni. ade baiknye. dan ade jugak yg tak berape nak baik. contoh yang baiknye. yelah. benda sunnah nabi. memang kene percepatkan. nak elak maksiat. dan sebagainya.

tapi dari segi yang tak berapa nak baik tu. yelah. rase macam terkejar-kejar jugak. sbb ibu pernah cakap. hidup ni kene ade sistem. baru teratur hidup. yelah, umur belasan, masih di sekolah. rase mcm tak teratur pulak. yelah time tu sibuk dgn sekolah, kerja sekolah, nak exam lagi, nak aktif koko lagi, tup tup sebab kahwin, dah kene siap makan, minum, pakaian untuk si suami. hurm. rase mcm tak cukup tgn je nak buat sume tu. tu belom cakap pasal anak lagi. hurm. kalau ade anak ketika tgh belajar. hurm. rase kepayahan nye.
aku pernah tgk kawan2 aku yg kawen time belajar ni. lagi2 belajar over sea. bile da ade anak, terpaksa la  hantar anak tu kat malaysia. bagi mak and ayah jaga. sbb xde orang nak jaga kat oversea sane tu. and bole tumpukan pada pelajaran. hurm,. rase macam membebankan mak ayah je. yelah anak sendiri, mintak mak ayah yg jaga. dah bersedia ke namenye tu? kalau da bersedia nak ade anak, hurm semua ni da kene amik kire.

tu tak cakap pasal financial lagi. sewa rumah, kereta. haihh..sekarang ni. makan pakaian sendiri pun tak cukup. ini kan nak sediakan tuk suami and anak. hurm. susah nak cakap. ade orang kate anak tu rezeki. hurm. memang tak dinafikan. tapi kite kene fikir secara global. sekarang semua benda da mahal. minyak, barang dapur, bil api, air, astro, telefon. tu tak termasuk lagi dengan pampers, and susu anak. hurm.

ada orang cakap, kalau kite fikir semua ini. memang tak kahwin la kite. tapi. nak tak nak, semua ini kene amik kire. ibu bapa sekarang semua kene get ready. sejak anak kecil, dah kene menabung tuk sekolah anak-anak. buka SSPN, beli insurance. hurm. semua tu penting. dulu-dulu mak ayah kite tak sediakan pun sume tu utk anak2. sebab dulu2 takde pendedahan tentang kepentingan semua tu. lagi pun dulu kerajaan banyak bagi subsidi pada rakyat. tapi untuk ibu bapa zaman sekarang. soon or later, kerajaan akan mansuhkan jugak subsidi kerajaan. dan itu sume akan memberi kesan pada kos sara hidup rakyat.
hurm. sebelom nak kahwin, kene fikir semua ini. lumrah hidup zaman sekarang.
notakakiku: peace!

2 comments:

nur anis said...

kau dah nak kawen ke zetty...^__^

B.e.e.n.a. said...

eh 14thun da boley kawen ke?bukan undg2 16thun bawu boley kawen ke??huhu..

P/s: http://beenalove.blogspot.com/2012/09/tips-delete-e-mail-yahoo-dengan-cepat.html