Followers

Thursday, April 28, 2016

Short-vacay Avillion Hotel, Port Dickson

Assalammualaikum..

Sembilan April dan Sepuluh April hari tu, kiteorang sekeluarga buat short-vacay yang sangat random. Random disini bermaksud kiteorang terus terja hotel. Like seriously terjah. Kalau takde hotel memang kami pulang dengan tangan kosong jer la. :)


So kami start perjalanan dalam jam lapan pagi. LAPAN pagi ikut jam Wedad and Achik. pfftt. :P So, anyway kiteorang gerak terus ke PD. Sesampainya di PD, kiteorang terjah PNB Ilham dekat Tanjung Tuan. First Time masuk area sini. Walaupun selalu jer drive dari Masjid Tanah ke Port Dickson. Masa tu tengok tempat tu tak seperti yang Alang nak. Alang nak tengok laut. PNB Ilham ni agak jauh sikit lah dari pantai. Kena menapak jugaklah. 

Pantai  dekat dengan PNB Ilham

Selepas PNB Ilham,kami terjah ke Lexis Hibiscus Port Dickson. Selama ni ingat Grand Lexis dan Hibiscus tu sebelah-sebelah. Confident jer kan. Sesampai dekat Hibiscus tu, harus lah kene buat muka kaya. Sebab hotel tu memang tuk orang kaya. Hoho. Bilik yang paling murah and available is RM1000++ exclude breakfast. Huhuh. Inilah yang dinamakan ukur baju di badan orang. hoho. 

Selfie kejap kat Lexis Hibiscus
So, next kite terjah Avillion. Menarik. Datang-datang je ade Gamelan bagai. Memang klasik hotel ni. Overall concept dia lebih kepada ke-tradtional-an @ ke-melayu-an. So bincang-bincang2. Semua setuju nak stay sini. Kiteorang just amik bilik facing beach view je. Itu je yang ado. :) For 1 room per night dalam RM 400 exclude breakfast. Memang sekarang nis style exclude breakfast eh? Nak suruh aku diet lah tu. =__='' pffffffttt

So setel semua, ktorang beli lunch. Tapaw makan dalam bilik. One thing about kiteorang ni. pergi mana jer. Makanan nak cari yang sama jer. Macam Anchik die heboh nak makan KFC. Samalah dengan si Wedad. :P Yang Ibu plak mesti nak goreng pisang. Alang mesti nak Mee Goreng. Ahh sudah. bawak 10 orang trip. 10 orang nak menu masing-masing. Sudah aku nak gi carik kat mana plak.

Selfie dulu sebelum makan. Inilah bilik ktorg. :) 

Main Entrance 

cantik kan?

Beach View
Walaupun cuti-cuti malaysia, tetap kene curi masa jumpe Nazree. Heeee. Amik gambar time supper dengan die. Jumpe kejap lepas Nazree habis kerja. Kul 12. Aku supper, die lunch merangkap dinner. :) Jemput makan yea. :D


Esoknye, kami breakfast kat pekan jer. Beli sekitar Pasar PD. tapaw bawak hotel. sebab breakfast hotel. RM 54 nett per head. Perghhh makan ape la tu kan. Ada kambing golek kot. :P

View dari tingkap bilik ktorang

Another beach view
Lepas breakfast, kiteorang jalan sekitar hotel. tengok2 laa ape yang cantik sangat hotel ni. Overall memang cantiklah. Menarik jugak. :) Bole la nak datang sini lagi. :P Hahaha. So ni beberapa snap daripada Avillion Hotel, PD. Enjoy... ! :)
Hotel ni tau aku suke basuh kaki. itu yang die bagi tempayan kat aku.

Itu lah bilik kiteorang. Ada dueorang mencapub.

Sebelum balik, jalan2 amik gambar.








Wednesday, April 20, 2016

Post rindu MRSM Muar

Assalammualaikum...

Lamenye tak update blog. Busy betol aku sekarang ni. Blog ni pun tak sempat nak update. Yelah, mana tak sibuk. Hari Selasa & Rabu lepas ada Bengkel kat Akademi Hevea Malaysia (AHM). So memang aku x dan nak main internet sangat.

Since aku kat sana, tetibe aku teringatkan sekolah lama aku. MRSM Muar. Pejam celik pejam celik dah 10 tahun da aku tinggalkan sekolah itu. Allah je tau betapa kami struggle belajar ka situ. Macam sekolah asrama yang lain. 24 jam hadap buku jer. Naik muntah tengok buku. :(

Apa yang membuatkan aku teringat sekolah aku, ialah suasana dekat AHM tu sebijik macam MRSM Muar.


Bila tengok tempat ni. Aku teringat kat walkaway dari asrama kiteorang ke arah Blok Akademik. To be specific area ni dekat dengan Dewan Selera dekat dengan Asrama Lelaki. Suasana and design walkasaway ni memang sebijik dengan yang ada kat MRSM Muar. Haihh rindunya aku kat sekolah tu.

Hampir 10 tahun aku tinggalkan maktab. Rindu. ye. Serius rindu. Especially aku rindu cikgu-cikgu aku yang awesome lagi hebat! Ye lah aku ni takde la bijak mana. Tapi usaha dieorang memang aku kagum. Especially cikgu Add Math aku. Cikgu Suhaila. Die memang best gilos. Beruntung aku dapat Cikgu tu. :)

Cikgu Suhaila best sebab die sempoi je ajar macam kakak and adik. Lepas tu aku ade satu moment dengan dia yang aku tak bole nak lupe. hehe. Moment ni aku share kat fb. Tak sangka die like. hehe. Sebab die like, aku jadi malu. Hahah. Harap cikgu tu tak ingat. Kalau die ingat, MALU gilerr aku. :)





Terima kasih cikgu-cikgu MRSM Muar. =D

Belanja sikit gambar zaman kegemilangan aku kat MRSM Muar. Zaman ni aku selim banyak. =_=''

Dengan Bestfriend MRSM Muar (Ieda, Zahira, Aku (in case korang tak perasan), Baizura, Azizah

Homeroom Rafi'e

Masa Kembara Tengku Mahkota Johor. (Masa ni, TMJ - Sultan Johor sekarang)

Dengan Ayah depan Asrama Tun Teja






Friday, April 01, 2016

Tampal Roadtax

Assalammualaikum..

Bulan Mac memang bulan yang sangat tidak ditunggu-tunggu. Sebab bulan Mac ialah bulan membayar roadtax! pheww. Terbang duit melayang di awang-awangan yer. 

Actually aku da plan baik je untuk road tax ni. Maknanya aku da spare siap-siap gaji setiap bulan yang ade untuk bayar roadtax. Tapi apa kan daya malang tidak berbau, tuah yang datang pun tidak berbau. Ini semua gara-gara bayar duit lawyer haritu yang tiada dalam perancangan. Huhu 

So bulan ni aku memang sengkek la. Tapi yang peliknya, time sengkek la aku shopping. Anehkan? :P

Back to topic, aku just nak share care Pakcik aku tampal road tax yang tidak akan meninggalkan kesan pada cermin kereta. Yeay bukan? 

So bahan-bahan yang diperlukan.

1. Gunting
2. L Shape Clear File @ any plastic material yang lembut. Pakcik guna L Shape Clear File.
3. Sticker Road tax
4. Road Tax

Cara-caranya. Mudah saja.

1. Tampalkan Road Tax pada L Shape Clear File. 

Lekat pada plastic file ni dan potong

2. Gunting ikut bentuk Road Tax.

Ini da siap lekat and potong ikut size Road Tax

3. Letakkan pada plastic sticker road tax. 

Letak dengan sticker Road Tax ni

4. Lekat pada cermin kereta.

5. Siap. 

Sayangilah cermin kereta anda. Jangan biarkan Road Tax anda merosakkan cermin kereta anda. :P

#Peace